От х:

Днес в x:

Меджлисът одобри проекта ”Турски поток”

Турският парламент одобри законопроект за ратификация на междуправителственото споразумение с Русия за изграждане на газопровода “Турски поток“.

Гласуването се е състояло късно снощи, предадоха агенция ТАСС и БТА, като се позоваха на в. "Миллиет". 

В подкрепа на проекта са гласували 210 депутати от 223 присъствали, посочва ТАСС и допълва, че гласуването е било от технически характер. 

На 29 ноември комисията по международни отношения на парламента също одобри законопроекта. 

Проектът "Турски поток" бе обявен от руското държавно ръководство през декември 2014 г. като заместител на "Южен поток". Планираше се морският участък на "Турски поток" да се състои от четири тръбопровода с мощност 15,75 млрд. куб. м. всеки. Преговорите по проекта обаче бяха прекратени, заради кризата в отношенията между двете държави. 

На среща в Санкт Петербург през август тази година турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир Путин решиха да възобновят проекта. През октомври министрите на енергетиката на Русия и Турция в присъствието на президентите на двете страни подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода "Турски поток". 

Той предвижда строителство на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Дължината на морската част на газопровода ще бъде около 910 км, а сухопътната част на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро. 

Предполага се, че доставките на газ по първата тръба ще бъдат изцяло предназначени за задоволяване на нарастващите нужди от природен газ на Турция, посочва ТАСС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини