От х:

Днес в x:

Още 20 агресивни мигранти изведени от лагера в Харманли

    Още 20 души от сочените като агресивни мигранти, са изведени тази сутрин от РПЦ в Харманли, съобщи директорът му Димитър Захариев. Миналата седмица 400 от чужденците, които участваха в бунта, при който пострадаха полицейски служители, вече бяха изведени от лагера. В размириците срещу полицията скочиха около 1000 души, съобщи премиерът Бойко Борсов при едно от посещенията си в края на миналата седмица в Харманли.

    Разликата в числото заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Кирев обясни с факта, че все още се работи по установяването на останалите участници в размириците. “Тези, които са агресивни, бяха изведени, за останалите се води производство. Всички изведени до момента са афганистанци. Работи се ежедневно по установяване и преместването на всички, които са участвали”, каза Кирев, който днес на място в лагера видя как се работи по отстраняването на щетите. „Почти 90 % от всичко, което беше потрошено и унищожено, е възстановено. Към настоящия момент е стабилизирана обстановката - настаняването, провеждането на интервюта, вървят нормално.“

    Към този момент в Регистрационно-приемателния център в Харманли са настанени 2235 чужденци, търсещи закрила у нас. 1024 от тях са от Афганистан. Останалите са предимно семейства от Сирия и Ирак, посочи шефът на Центъра Димитър Захариев. В отговор на оплакванията за лошите битови условия и незадоволителната храна от страна на много от домуващите в лагера, той посочи: „Не предлагаме лукс, но условията в лагера са добри. А грижа на всеки настанен е да поддържа, както собствената си хигиена, така и на мястото, в което живее.“ По повод храната Захариев изброи компонентите в днешното меню, което получават хората в лагера: сутрешната им закуска е чай, хляб, масло и сирене, за обяд ще получат печено пилешко бутче с гарнитура и хляб, а за вечеря имат нахутена яхния.

    За преустройството на бежанския лагер в свиленградското село Пъстрогор от отворен в затворен тип, зам-шефът на ДАБ посочи, че върви подготвителна работа. Работи се по сключване на договорите за строителството. Очаква се изграждането на нова ограда в рамките на около 40 дни. А след приключване преустройството трябва и МС да одобри решението за това.

    Прогнозната е, че лагерът в Пъстрогор ще заработи като такъв от затворен тип в началото на следващата година.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      5 -2
      13:20, 30 ное 2016
      А от парламента кога ще ги изведат гадовете?
      Всичките 240 амуджи м лагер от закрит тип.
      Начело с Боко.Той си е техен и без друго.
    Последни новини