От х:

Днес в x:

Разбитите в Косово джихадисти готвели удари в целите Балкани

Арестуваните в Косово 19 души от организация на "Ислямска държава" са планирали нападения в Македония, Косово и Албания, и може би не само там, предава "Фокус".

Агенцията цитира медиите в Република Македония.

"Телеграф" пише, че цел на терористичната група са били всички балкански страни.

Електронното издание "Нова ТВ" се позовава на съобщение на косовската полиция, според което арестуваните са готвели терористични актове на територията на Косово, Албания и Македония.

Главната цел на нападението е била футболната среща между Албания и Израел според "Плюс Инфо" и "А1 ON". От съображения за сигурност преди седмица мачът беше пренасрочена да се играе в Елбасан вместо в Шкодра. 

Телевизия "Сител" уточнява, че водач на ислямистката група е косовският албанец Лавдрим Мухаджери, сражавал се на страната на ИДИЛ в Сирия. Според това съобщение млади ислямисти от Скопие и Арачиново трябвало да извършат атентатите в Македония.

Самият Мухаджери преди две години е клал пленници в Сирия. През юли 2014 г. той е публикувал в социалните мрежи зловещи снимки от екзекуцията на пленени сирийски войници. Те впоследствие са били разпространени от босненския портал SAFF.

"Сител" съобщава и за 23-годишен етнически албанец от Скопие, който беше задържан в Прищина в антитерористичната операция. Той все още не е предаден на македонската полиция.

Обширна информация за извършените арести и за хода на разследването са публикувани в "МКД", "Курир", "Нова Македония" и др.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини