От х:

Днес в x:

Червен код в Сърбия и Черна гора заради опасните жеги, властите призовават да не се излиза

Тази седмица ветрове от Северна Африка докараха горещ и сух фронт на Балканите

Властите в Сърбия и Черна гора обявиха червен код призоваха хората да не излизат заради горещата вълна, предаде Ройтерс.

Насред зверската жега белградчани опитват да се разхладят в езерото Ада Циганлия, край фонтани и в кафенета в сръбската столица. Правителството нареди на работодателите да предпазят работещите на открито от горещата вълна.

Според прогнозата за времето цялата Сърбия я чакат температури около 40 градуса по Целзийдо края на седмицата. Причината са ветрове от Северна Африка, които докараха горещ и сух фронт на Балканите.

В рамките на тази нощ лекарите в Белград са се погрижили за над 100 пациенти със сърдечни и хронични заболявания, изпитващи здравни проблеми в горещото време.

Работодателите следва да организират работата на открито по такъв начин, че да се избягва тежък физически труд и пряко излагане на слънце, както разпореди сръбското министерство на труда и заетостта.

В съседна Черна гора здравните власти също предупредиха хората да се скрият от слънцето до късния следобед. Десетки хиляди туристи потърсиха спасение от жегата на адриатическите плажове, включително в курорта Ада Бояна, чак до границата с Албания.

Вчера в Гърция също има проблеми заради жегите - пожарникари се бореха да овладеят горски пожари в района на столицата Атина. Десетки гърци бяха принудени да напуснат домовете си. Властите са на мнение, че освен заради горещите, сухи условия, пожарите са и резултат от палеж.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини