От х:

Днес в x:

Икономисти: Много почивка, много похарчени пари във време на криза!

Икономисти разкритикуваха правителството на Сергей Станишев заради многото почивни дни по празниците, съобщи bTV.

При дълги празници населението се стимулира да харчи повече пари. При криза тези средства трябва да се пестят.

"Всеки обича да почива по много и често, но на фона на световната финансова криза да се харчат пари, вместо да се работи си е направо развращаваща държавна политика", коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".

"В момента има харчене на спестен доход. Това, което тази година очаквах да се случи е хората да бъдат малко по-предпазливи. Тоест да решат все пак, че спестяванията им са нужни и да решат да ги задържат, вместо да ги похарчат за потребителски стоки или някакви луксозни забавления", казва още Богданов.

Богданов допълва: "В условията на криза, населението трябва да мисли как да оцелее, а не да похарчи и малкото, което му е останало. След празниците по време на тежки кризи идват тежки делници. Получава се един изкуствен натиск да се пътува между 1 и 6-ти май и между Коледа и Нова година. Тогава държавата насърчава едно масово ползване на някакви уикендни и празнични пакети, пътувания. Този стаден тип почивка ми се струва не много съпоставим и приемлив".

Съветът на икономистите е, ако сте взели коледен бонус или 13-та заплата-не ги харчете до дупка, а спестете поне половината.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини