От х:

Днес в x:

МВнР: Няма опашки пред секциите в чужбина

39 318 са гласувалите в чужбина към 14.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

20 336 са гласували в Турция, 2680 в Германия, а 3887 във Великобритания. 

Всички секции в Китай и част от секциите в Австралия са затворени и изборният ден там вече е приключил.

В МВнР не са постъпвали сигнали за образуване на опашки в изборни секции в чужбина, предаде "Фокус".

Изборният ден в Германия

Българите в Германия гласуват в 12 избирателни секции в 8 града.

Изборният ден в Мюнхен протича спокойно и без нарушения, а за да се гласува се изчаква няколко минути. По последни данни над 850 български граждани вече са гласували в Генералното консулство в Мюнхен. 

На първи тур пред сградата се извиха дълги опашки, предаде БНР. 

Според Антоанета Тончева, доброволец, който подпомага изборния процес в Германия, причината за по-малкото хора е, че те не припознават нито един от двамата кандидати за свой фаворит. 

Тончева е пропътувала близо 150 км от германския град Регенсбург, за да гласува в най-близката до населеното ѝ място секция - тази Мюнхен.

"Гласувах, да. Този път много бързо поради това, че в 30 секция няма кой знае колко голям наплив, попълних декларацията си за пет минутки, а така също и гласувах за пет. Според мен, това е протестен вот от липсата на избор за подходящ кандидат, те просто гласуват на инат. Те гласуват в знак на протест с надеждата, че най сетне нещо ще се промени. Това е вик за промяна според мен", каза Тончева.

Процедурата за гласуване в Германия ще върви по-бързо, тъй като за разлика от първия тур, който съвпадна с националния референдум и изискваше двойно повече време за обработване на документацията, сега ще се гласува с една бюлетина. 

Българските граждани, които са подали заявление за първия тур, ще бъдат вписани в списъка и за втория. Дори да не са гласували на първия тур, или да са гласували на друго място или в България, те отново имат възможност да гласуват и на втория в 8-те града в Германия, в които са разкрити секции: в Мюнхен, във Франкфурт на Майн, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер.

Прогнозите са за хубаво време и очакванията са много български граждани, живеещи в Германия, да упражнят правото си на глас. Дали тук отново ще бъдат поставени рекорди по избирателна активност, предстои да разберем до края на деня.

Сутринта се образуваха опашки пред секциите в Турция и Великобритания

*Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини