От х:

Днес в x:

Великобритания иска повече пари за НАТО

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел може да призове европейските страни да се откажат от идеята за създаване на европейска армия в подкрепа на финансирането на НАТО, опасявайки се че САЩ новоизбрания президент Доналд Тръмп ще сложи край на подкрепата на Америка за Алианса. Това съобщава в. "Дейли Телеграф". Изданието се позовава на източник от британското правителство.

По време на предизборната си кампания Тръмп заложи на намаляване на ролята на САЩ в НАТО.

Разходите за отбрана на Алианса са спаднали от $ 1 трилион през 2008 г. до $ 871 милиарда през 2015 г..

Днес Европа е изправена пред големи проблеми със сигурността, има повече глобални предизвикателства, отколкото беше след края на Студената война, пише в. "Дейли Телеграф".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг репликира позицията Тръмп за НАТО, като обясни, че "гаранциите за сигурност, предвидени по силата на Договора за НАТО Вашингтон. Те са абсолютна и безусловна. Те са много важни за Европа, но и те са важни и за САЩ."

В четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че американците "няма да гарантират безопасността на европейците в дългосрочен план. Ние трябва да го направим сами".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини