От х:

Днес в x:

В училище „Васил Левски“ залагат на здравословното хранене с балансирани гозби

    Вкусно и здравословно, истинска витаминозна бомба. Така изглежда храната в чиниите на децата, избрали столовото хранене от Средно училище „В. Левски“ в Хасково в сряда на обед.

    Училището е едно от малкото в региона, в което е осигурена топла храна за учениците, сготвена на място. Но залогът не е просто да има гозби, особено за малчовците, които са на целодневно обучение, а храната, която им се предлага да е и здравословна.

    Затова преди началото на учебната година, слагайки на тезгяха условията си за избор на фирма, която да стопанисва стола, училищното ръководство поставя две категорични изисквания-професионалист да разписва менюто дългосрочно и в столовата да не се допуска свободна консумация. Така се стига до назначаването на инженер технолога Йосиф Антонов, а столът затваря врати за външни хора.

    „Идеята, която имахме с изискването за диетолог, е децата ни да получават храна не само с високо качество, но и съобразена с потребностите на организма спрямо възрастта им, както и количеството от полезни вещества, които те приемат съобразно сезона. А искането столът да обслужва само учениците е за да бъде осигурен максимален уют и комфорт на децата при храненето.“, аргументира поставените условия директорът на школото Милена Михайлова.

    Експертът разписва цялостното меню един път месечно, съобразно наредбата за енергийните стойности, но и по действащата от миналата седмица, която задължава обектите, предлагащи храна за деца да работят по определени стандарти -БДС и браншови. Белият хляб например се редува през ден с пълнозърнест. Храната се оказва напълно подходяща и за децата от училището, които са с диабет.

    В стола на училище „Васил Левски“ всеки ден се хранят 350 деца не само сред първолаците, но и от по-големите ученици.

    Децата идват в столовата в час на обед, който се води Час по организиран отдих и физическа активност. По съвет на експерта не им се сервира храната, а те се обслужват сами, учителите само им помагат. Започва се с миенето на ръце, сервиране, отсервиране, а идеята е да се възпитава отношение към храната, което включва и създаването на навици и хигиена на хранене, които човек изгражда още докато е дете, обяснява директорът на училището.

    Обедното меню се заплаща от родителите на цена от 2, 50 лв. Сумата е разчетена и одобрена още в началото на учебната година на среща между представители на фирмата, училищното ръководство, експертът по хранене и родителското настоятелство.

    Обедът обаче далеч не е едноличен акт в грижата за здравословното хранене на школниците от "Левски". Всяка сутрин между 8 и 10 чеса възпитаниците на СУ “В.Левски“ получават т.н.подкрепителна закуска. Тя е за сметка на училището. 72 лева е разчетът за ученик за година по субсидията в училищния бюджет. Успяват да се вместят в сумата, тъй като храната се приготвя на място и няма разходи за пакетиране и  разнос.

    Сутрешното меню също е определено от инж. Антонов. Закуската е различна за всеки от петте дни в седмицата. В някои от дните има например овесени ядки с кисело мляко, но не са забранени и мекичките и баничките. Дори и тестените изделия се месят и пекат в училищната столова. „Тънкостта е в баланса на храните, тогава всичко си идва на мястото“, казва експертът Йосиф Антонов , който освен в хасковското училище, се грижи за здравословното меню на децата от още няколко школа в общини от областта.„Нация със здрави деца гледа в здраво бъдеще“, добавя той. А за децата в училище „Васил Левски“, освен с питателна закуска, денят започва и с неограничено количество чай, приготвен пак по рецепта на експерта-с билки, мед и лимони.

    Училището участва и в Националната програма, която осигурява плод два пъти седмично на учениците.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Sc
      Scarface
      6 -11
      18:42, 9 ное 2016
      Я!Чичо Скрудж сервира здравословни,истински и вита... Виж коментара
    • 2
      Ol
      oleg
      21 -7
      18:45, 9 ное 2016
      Трябва да се знае, че в стола работи най-големият готвач в града Калоян Костов и съдружникът му Илия Делчев, затова храната е толкова вкусна.Но не по малко е заслугата на главният счетоводител Златка Делчева,която финансира закуските
      • Sc
        Scarface
        7 -5
        19:24, 9 ное 2016
        Кажете и другите имена.Така и така сте започнали.
    • 3
      52
      522
      22 -15
      19:19, 9 ное 2016
      В у-ще В.Левски през последните 2 години,доста се подобри работата на целият колектив-учители. През целият ден в затоплените кабинети се водят занятия.Дисциплината е доста взискателна от учителите.Вероятно заслуги има директорката Милена Михайлова
      • Sc
        Scarfase
        8 -5
        19:30, 9 ное 2016
        Не насъсквайте кучетата върху себе си.А вие току що казахте ДРЪЖ.
    • 4
      Оо
      ооооо
      6 -6
      19:51, 9 ное 2016
      вие куче ли сте, или кучка?
      • Sc
        Scarface
        6 -6
        20:34, 9 ное 2016
        Кучкар.
    • 5
      Ма
      Ма
      5 -6
      21:51, 9 ное 2016
      Ма таз ..........директорка много тролове пуснала да пишат уж хубави неща. Поръчкова статия за криене на много истини!
    • 6
      Лъ
      Лъжи
      2 -9
      21:56, 9 ное 2016
      Захаросани приказки, фалшиви усмивки, демонстрация... Виж коментара
      • Ам
        ами снимайте ги
        12 0
        23:28, 9 ное 2016
        То бива кал, бива, ама нещо конкретно ще кажете ли или само дрън, дрън.Та какво не ви харесва че децата ги хранят добре и училището има собствена кухня?Да не би да сте директорка на друго училище или унижена даскалица, а?
    • 7
      Sc
      Scarface
      2 -1
      21:04, 10 ное 2016
      Няма да има полза от това.Дали за или против ще наделее промяна няма да има
      • 77
        777
        1 0
        15:06, 11 ное 2016
        В стола на училище "В.Левски" гр.Хасково наистина готвят много вкусно. Радвам се за децата.Съжалявам,че хората,които ползвахме стола не можем да го ползваме вече.Но няма как всички да сме доволни,а и децата са с предимство.И без това са ни кът напоследък.В момента, в центъра на град Хасково, няма къде да се нахрани човек вкусно и здравословно.Не съм от сферата на образованието и нямам нищо общо с него от години.Споделям собствени наблюдения.Като готвят само за децата ,надявам се да не свалят летвата .Що се отнася до финансирането на тази дейност,не мисля,че който и да е счетоводител има някаква заслуга или може да има .Т.е тази част от коментара е малко в повече наистина и не на място освен ,ако въпросната госпожа е дала и дава пари от собствения си джоб.Пожелавам на екипа на училището да си възвърне изгубения блясък и да стане не само с храната пример за добра образователна среда .успех в начинанията.
    • 8
      Sc
      Scarface
      0 0
      20:31, 11 ное 2016
      Анимационният герой Чичо Скрудж надявам се знаето за какво е нарицателно.
      Така го наричат работниците там.Наистина готви вкусно.Това едва ли някой ще
      отрече.Даже и аз.Затова не вмъкнах това определение в първия си коментар.
      Прякорите освен за присмех и подигравка се дават заслужено и за
      охарактеризиране на дадена личност.Затова изразих съмнение.А наче това
      което са направили там като идея наистина е добро.Да видим по нататъшното
      и изпълнение.
    Последни новини