От х:

Днес в x:

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия (ЦИК) в манипулация с гласуването за референдум. В отворено писмо до медиите той се усъмни в цифрите, които комисията обявява.

3 501 220 е общият брой на гласувалите за референдума, пише Слави Трифонов. За да е задължително решението на референдума са необходими 3 500 585 гласа. Слави Трифонов е категоричен, че референдумът е успешен и решенията му са задължителни. Той обвинява ЦИК, че иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен, което е нарушение на закона.

Припомняме, че по-рано от ЦИК обявиха, че избирателната активност в референдума е била 50,59 на сто при 100 % обработени протоколи. Резултатът е по-нисък от последните парламентарни избори - около 51.26%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които да направят резултатите от допитването задължителни.

Данните на ЦИК показват, че в референдума са гласували 3 462 939 гласоподаватели.

В отвореното си писмо Слави Трифонов обяснява, че ЦИК иска да извади 13 792 бюлетини, защото били пуснати в урните без плик. Той уточнява обаче, че законът не изисквал само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а отчитал всички гласове. Трифонов още веднъж подчертава, че всички гласове са 3 501 220 и те са над необходимия брой.

Той подчертава също, че много български граждани не са могли да гласуват, защото Централната избирателна комисия е прекратила изборния ден преди да гласуват всички хора.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини