От х:

Днес в x:

Кой е свещеникът, който пита Радев за вероучението

Свещеникът, който изненадващо в изборната нощ в НДК зададе въпрос на кандидат-президента ген. Румен Радев, е отец Стоян от Стамболийски.

Служителят на църквата се нареди сред журналистите и успя да попита подкрепения от БСП кандидат:

"Ако станете президент, ще подкрепите ли най-после да се въведе православно вероучение в нашите училища?"

Радев му отговори твърдо:

"Да, ще подкрепя тази инициатива, Българската православна църква е нещо много повече от църква, тя е един от стожерите на нашата националност".

Два дни след първия тур на изборите, отец Стоян, който служи в църквата "Света Троица" в Стамболийски, разказа какво го е накарало да отиде в София и да зададе този въпрос.

"Аз съм обикновен свещеник. Вътрешният глас ми каза - тръгвай", каза той пред Нова телевизия. 

Отец Стоян допълни, че целта му не е била да попита точно Радев, така се случило, иначе щял да пита и Цецка Цачева или Красимир Каракачанов.

Това не е първия досег на свещеника до властта. Преди години той участва в учредителния комитет по издигането на Георги Първанов за президент. Благославял е и Пламен Орешарски. За 32 години служба се е срещал с трима от четиримата досегашни президенти. 

"Тогава ме помолиха за Първанов, беше отдавна... Орешарски го уважавам като човек, но уважавам всички партии, те са чеда божии. Никаква връзка нямам с БСП, политиката не трябва да се меша с религията. Тази партия трябва да се покае, всеки прави грешки", каза още той.

Отец Стоян признава, че също е грешил. Преди три години духовникът си навлече гнева на пловдивския митрополит Николай, защото обяви, че в храма му е станало чудо - проходила е жена. И сега той твърди, че очевидци са му го разказали.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини