От х:

Днес в x:

РБ обеща подкрепа на Цачева пред няколко министри

Реформаторският блок, с изключение на ДСБ, единодушно обяви, че ще подкрепи Цецка Цачева на балотажа на изборите за президент.

Позицията на Реформаторите обяви пред журналисти лидерът на СДС Божидар Лукарски след заседание на Изпълнителния съвет на Блока и разговори на "Г.Раковски" 134, на което дойдоха и самите Цачева и кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев.  

На ИС, очаквано, не присъства ДСБ, които обявиха, че са за предсрочни избори и заговориха за нов десен проект. Там беше само здравният министър Петър Москов, който все още е член на партията. Дойдоха и още министри - Томислав Дончев, Николай Ненчев, Даниел Митов, Екатерина Захариева.

Домакинът Лукарски заяви, че има много аргументи да подкрепят Цечева, но изтъкна само един. 

"Ще кажа в личното си качество на председател на СДС, партията, която свали комунистите от власт, не може да направи действие, което да ги върне отново на власт”, заяви той и за втори път след изборната нощ подчерта, че не иска за президент "червен генерал". 

Москов пък заяви, че Радев означава Първанов, а Първанов - Путин.

„РБ зададе определени конкретни въпроси на г-жа Цачева и на екипа на ГЕРБ и получи отговор. Получихме ясен ангажимент затова, че сигурността по югоизточната ни граница ще бъде увеличавана, присъствието на армията ще колкото и докогато има нужда“, обясни Москов. 

"Нашите избиратели не отиват под строй да гласуват, така е, но и нашите избиратели няма да подкрепят ляв кандидат. И в двете неща съм еднакво убедена. Да не се участва на втория тур, да не се подкрепи десният кандидат е просто противоестествено. Всички сме членове на ЕНП", добави Меглена Кунева. 

Самата Цачева, която на влизане заяви, че идва с надежда, каза, че е дошла на заседанието на РБ след заявената още снощи позиция, че ще я подкрепят. 

"Изборът на 6 ноември е съдбоносен. Считам, че най-естественото е да бъда тук, където са лидерите на българските граждани, подкрепили десните ценности - евроатлантическата ориентация на България". 

Тя за пореден път обеща, ако бъдат избрани с Манушев, да бъдат гарант за евроатлантическата ориентация на страната, която върви заедно с модернизацията на армията. Освен това гарантира, че ще спазва ангажиментите си за борба със сивата икономика и корупцията и в момента, в който антикорупционното законодателство стигне до президентската институция, ще издаде указ.
Тя обеща да работи и в полза на съдебната реформа. 

Цачева уточни, че на срещата е обсъдено как да протекат съвместните действия преди втория тур. 

"Призовах лидерите на РБ, без Радан Кънев, да призоват гражданите, които не желаят отново управление на ДПС и БСП, да ни подкрепят". 

Цачева покани кандидата на РБ Трайчо Трайков на среща, за да чуе мнението му дали ще допусне червен генерал да поведе президентската институция и да бъде направен завой в евроантлантическата ориентация на страната.

По-рано Трайков каза, че няма да призове своите избиратели да гласуват за нея по инерция и че тя ще трябва доста да се постарае, за да го убеди.

По повод информацията от ГЕРБ, че Цачева кани на дебат конкурента си за поста ген. Румен Радев, тя коментира: 

"Няма дами, няма кавалери. Дами канят".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини