От х:

Днес в x:

Споразумението за реадмисия с Турция никога не се е спазвало

Откакто е подписано споразумението за реадмисия между Европейския съюз (ЕС) и Турция, то не е спазвано. Това се разбира от отговор на Министерството на вътрешните работи (МВР) на запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.

От отговора става известно, че споразумението за обратно връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни не действа, защото турската страна не е приключила вътрешноправните си процедури, необходими за прилагането му, тъй като липсва решение на турското правителство.

Споразумението бе подписано на 16 декември 2013 г. и влезе в сила на 1 октомври 2014 г. с гратисен период на разпоредбите за реадмисия на граждани на трети страни и на такива без гражданство, с изключение на гражданите на тези страни, с които Турция има сключени двустранни спогодби за реадмисия.Споразумението е следвало да се прилага изцяло от 1 юни 2016 г., но това не се е случило.

Междувременно на 5 май България и Турция подписаха протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, което също не е влязло в сила, пише в отговора на ведомството. Българската страна е изпълнила вътрешнополитическата си процедура за влизането му в сила и е изпратила уведомителна нота на турската страна на 24 юни 2016 г.

"Не сме информирани от турската страна за приключването на вътрешните им процедури за влизане в сила на протокола", се посочва още в отговора. В протокола не са разписани повече ангажименти на двете страни в сравнение със Споразумението, тъй като той следва неговата рамка и не надхвърля предвидените права и задължения, а разписва процедурни детайли.

Иначе между България и Турция няма двустранно споразумение за обратно връщане на граждани, влезли незаконно от Турция, извън това споразумение и протокола, се разбира от отговора на МВР.

По повод експулсирането на седемте турски граждани през октомври от МВР обясниха, че споразумението за реадмисия се изпълнява за турските граждани от 2014 г. По думите пък на зам. главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев Турция се явява трета страна по споразумението за реадмисия. "Втора е всяка друга държава от ЕС и първа е България", поясни тогава той.

Министерството дава и статистика, според която през 2014 г. от България са изведени 80 турски граждани, през 2015 г. - 49, а до 27 октомври на 2016 г. са изведени 75 души.

В рамките на гранично полицейско сътрудничество между двете държави пък са изведени граждани и на трети страни: през 2014 г. те са 34, за 2015 - 14, а до 27 октомври на 2016 г. - 15 граждани.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини