От х:

Днес в x:

Канадски астрономи откриха сигнали от извънземни цивилизации. 234!

Двама астрономи смятат, че са открили съобщения от не само една извънземна цивилизация, а от 234. Това е смел и оспорван резултат от тяхно изследване, пише New Scientist.

През 2012 г., Ермано Бова в университета Лавал в Квебек, Канада, предполага, че извънземната цивилизация би могла да използва лазер за междузвездна комуникация. Ако лазерът на зелените човечета е насочен към Земята, ние бихме видели периодични просвятвания скрити в спектъра на тяхната звезда. Тези просвятвания ще се редуват бързо, затова с математически анализ могат да бъдат открити.

"Видът на енергията, необходима за генериране на тактв сигнал, не е невиждан", казва Вора. В момента на Земята имаме лазерна технология, която може да генерира този вид сигнал.

Бора и неговият димломант Ерик Тротие търсят такъв сигнал от извънземен разум (ETI) в данните за 2,5 милиона звезди, записани от изследването на Sloan Digital Sky. И го намират точно в очаквания вид при 234 звезди.

Повечето от тези звезди са от същия спектрален клас като Слънцето, казва Бора, което подкрепя идеята, че този сигнал е от извънземен разумен живот. Той смята, че 234 различни цивилизации излъчват лазерни импулси на същата периодичност към Земята (arxiv.org/abs/1610.03031v1).

Двамата учени изключват други възможни обяснения за модела, като например бързи пулсации в атмосферите на самите звезди или светлина, излъчвана от молекули в звездата атмосфера. "Ние трябва да следваме научен подход, не емоционален", казва Бора. "Но интуитивно - моята емоция говори сега - Силно подозирам, че това е ETI сигнал."

Други обаче смятат, че интуицията на Бора може и да не е на прав път.

"Те не са помислили за всички естествени възможности и се хвърлят прибързно към свръхестественото, така да се каже, заключение," казва Питър Плавчан от щатския университет на Мисури в Спрингфийлд.

Андрю Сиймиън, директор на Изследователския център на SETI в Университета на Калифорния, Бъркли също е скептичен. "Не може да правите такива окончателни изводи за откритие, освен ако не сте изчерпали всички възможни обяснения." Точно това прави проектът Breakthrough Listen, който той ръководи - търси признаци на разумен живот извън Земята. Сега екипът планира да наблюдава няколко звезди от посочените от Бора звезди с 2,4-метровия телескоп Automated Planet Finder в обсерваторията Лик в Калифорния.

"Въпреки че нашият подробен анализ показва, че това е истински сигнал, той трябва да бъде валидиран с още изследвания", казва Бора, който е развълнуван, че и други се заемат.

Но екипът на Breakthrough Listen не е толкова ентусиазиран. В изявление, те класират наблюдението като нула до 1, или незначително, по десетобалната скала на SETI за значимостта на наблюденията. 

Сиймиън смята, че спектралните модели най-вероятно са причинени от грешки в калибрирането или в анализа на данни. И Плавчан е съгласен с това. Той посочва някои стъпки в анализа на данни на екипа, които "го плашат", защото те не са помисли как тези стъпки биха могли да повлияят на резултатите. Сигналът вероятно е човешка грешка, казва той. "Не е лоша идея да се търси сигнал, просто не са си напишали домашното", казва Плавчан.

Има надежда все пак. Историята на астрономията изобилства от примери за немислими сигнали, които са довели до откриването на нови обекти, като пулсарите, казва Сиймиън. Ако това не е човешка грешка, сигналът може да ни насочи към ново откритие в астрофизиката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини