От х:

Днес в x:

-2 °C

Канадски астрономи откриха сигнали от извънземни цивилизации. 234!

Двама астрономи смятат, че са открили съобщения от не само една извънземна цивилизация, а от 234. Това е смел и оспорван резултат от тяхно изследване, пише New Scientist.

През 2012 г., Ермано Бова в университета Лавал в Квебек, Канада, предполага, че извънземната цивилизация би могла да използва лазер за междузвездна комуникация. Ако лазерът на зелените човечета е насочен към Земята, ние бихме видели периодични просвятвания скрити в спектъра на тяхната звезда. Тези просвятвания ще се редуват бързо, затова с математически анализ могат да бъдат открити.

"Видът на енергията, необходима за генериране на тактв сигнал, не е невиждан", казва Вора. В момента на Земята имаме лазерна технология, която може да генерира този вид сигнал.

Бора и неговият димломант Ерик Тротие търсят такъв сигнал от извънземен разум (ETI) в данните за 2,5 милиона звезди, записани от изследването на Sloan Digital Sky. И го намират точно в очаквания вид при 234 звезди.

Повечето от тези звезди са от същия спектрален клас като Слънцето, казва Бора, което подкрепя идеята, че този сигнал е от извънземен разумен живот. Той смята, че 234 различни цивилизации излъчват лазерни импулси на същата периодичност към Земята (arxiv.org/abs/1610.03031v1).

Двамата учени изключват други възможни обяснения за модела, като например бързи пулсации в атмосферите на самите звезди или светлина, излъчвана от молекули в звездата атмосфера. "Ние трябва да следваме научен подход, не емоционален", казва Бора. "Но интуитивно - моята емоция говори сега - Силно подозирам, че това е ETI сигнал."

Други обаче смятат, че интуицията на Бора може и да не е на прав път.

"Те не са помислили за всички естествени възможности и се хвърлят прибързно към свръхестественото, така да се каже, заключение," казва Питър Плавчан от щатския университет на Мисури в Спрингфийлд.

Андрю Сиймиън, директор на Изследователския център на SETI в Университета на Калифорния, Бъркли също е скептичен. "Не може да правите такива окончателни изводи за откритие, освен ако не сте изчерпали всички възможни обяснения." Точно това прави проектът Breakthrough Listen, който той ръководи - търси признаци на разумен живот извън Земята. Сега екипът планира да наблюдава няколко звезди от посочените от Бора звезди с 2,4-метровия телескоп Automated Planet Finder в обсерваторията Лик в Калифорния.

"Въпреки че нашият подробен анализ показва, че това е истински сигнал, той трябва да бъде валидиран с още изследвания", казва Бора, който е развълнуван, че и други се заемат.

Но екипът на Breakthrough Listen не е толкова ентусиазиран. В изявление, те класират наблюдението като нула до 1, или незначително, по десетобалната скала на SETI за значимостта на наблюденията. 

Сиймиън смята, че спектралните модели най-вероятно са причинени от грешки в калибрирането или в анализа на данни. И Плавчан е съгласен с това. Той посочва някои стъпки в анализа на данни на екипа, които "го плашат", защото те не са помисли как тези стъпки биха могли да повлияят на резултатите. Сигналът вероятно е човешка грешка, казва той. "Не е лоша идея да се търси сигнал, просто не са си напишали домашното", казва Плавчан.

Има надежда все пак. Историята на астрономията изобилства от примери за немислими сигнали, които са довели до откриването на нови обекти, като пулсарите, казва Сиймиън. Ако това не е човешка грешка, сигналът може да ни насочи към ново откритие в астрофизиката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
21 яну 2020
Последни новини