От х:

Днес в x:

32 °C

Канадски астрономи откриха сигнали от извънземни цивилизации. 234!

Двама астрономи смятат, че са открили съобщения от не само една извънземна цивилизация, а от 234. Това е смел и оспорван резултат от тяхно изследване, пише New Scientist.

През 2012 г., Ермано Бова в университета Лавал в Квебек, Канада, предполага, че извънземната цивилизация би могла да използва лазер за междузвездна комуникация. Ако лазерът на зелените човечета е насочен към Земята, ние бихме видели периодични просвятвания скрити в спектъра на тяхната звезда. Тези просвятвания ще се редуват бързо, затова с математически анализ могат да бъдат открити.

"Видът на енергията, необходима за генериране на тактв сигнал, не е невиждан", казва Вора. В момента на Земята имаме лазерна технология, която може да генерира този вид сигнал.

Бора и неговият димломант Ерик Тротие търсят такъв сигнал от извънземен разум (ETI) в данните за 2,5 милиона звезди, записани от изследването на Sloan Digital Sky. И го намират точно в очаквания вид при 234 звезди.

Повечето от тези звезди са от същия спектрален клас като Слънцето, казва Бора, което подкрепя идеята, че този сигнал е от извънземен разумен живот. Той смята, че 234 различни цивилизации излъчват лазерни импулси на същата периодичност към Земята (arxiv.org/abs/1610.03031v1).

Двамата учени изключват други възможни обяснения за модела, като например бързи пулсации в атмосферите на самите звезди или светлина, излъчвана от молекули в звездата атмосфера. "Ние трябва да следваме научен подход, не емоционален", казва Бора. "Но интуитивно - моята емоция говори сега - Силно подозирам, че това е ETI сигнал."

Други обаче смятат, че интуицията на Бора може и да не е на прав път.

"Те не са помислили за всички естествени възможности и се хвърлят прибързно към свръхестественото, така да се каже, заключение," казва Питър Плавчан от щатския университет на Мисури в Спрингфийлд.

Андрю Сиймиън, директор на Изследователския център на SETI в Университета на Калифорния, Бъркли също е скептичен. "Не може да правите такива окончателни изводи за откритие, освен ако не сте изчерпали всички възможни обяснения." Точно това прави проектът Breakthrough Listen, който той ръководи - търси признаци на разумен живот извън Земята. Сега екипът планира да наблюдава няколко звезди от посочените от Бора звезди с 2,4-метровия телескоп Automated Planet Finder в обсерваторията Лик в Калифорния.

"Въпреки че нашият подробен анализ показва, че това е истински сигнал, той трябва да бъде валидиран с още изследвания", казва Бора, който е развълнуван, че и други се заемат.

Но екипът на Breakthrough Listen не е толкова ентусиазиран. В изявление, те класират наблюдението като нула до 1, или незначително, по десетобалната скала на SETI за значимостта на наблюденията. 

Сиймиън смята, че спектралните модели най-вероятно са причинени от грешки в калибрирането или в анализа на данни. И Плавчан е съгласен с това. Той посочва някои стъпки в анализа на данни на екипа, които "го плашат", защото те не са помисли как тези стъпки биха могли да повлияят на резултатите. Сигналът вероятно е човешка грешка, казва той. "Не е лоша идея да се търси сигнал, просто не са си напишали домашното", казва Плавчан.

Има надежда все пак. Историята на астрономията изобилства от примери за немислими сигнали, които са довели до откриването на нови обекти, като пулсарите, казва Сиймиън. Ако това не е човешка грешка, сигналът може да ни насочи към ново откритие в астрофизиката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини