От х:

Днес в x:

Турските власти ще осигурят охраната на BG вота в Турция

"Българските граждани в Република Турция ще могат да упражнят правото си на глас в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в местата извън тях, определени с решение на ЦИК от 15.10.2016 г.", заяви специално за БТА посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски.

Според решението на ЦИК на територията на Турция ще бъдат разкрити до 35 броя избирателни секции.

Освен в дипломатическите представителства ще бъдат разкрити избирателни секции в редица компактно населени с български граждани райони на Истанбул, в градовете Бурса, Измир, Ялова.

Турция запази лятното време и е с един час напред от астрономическото време в България. В тази връзка е важно да знаем, че в Турция гласуването в изборния ден започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време, каза Надежда Нейнски.

По повод проблема със сигурността в Турция посланик Нейнски съобщи, че българското посолство в Анкара, генералните консулства в Истанбул, Одрин и Консулската канцелария в Бурса са провели срещи с областни и заместник областни управители на Анкара, Истанбул, Одрин, Ялова и Бурса, от които са получили уверение, че няма проблеми по линия на сигурността, които да възпрепятстват нормалното провеждане на изборите за президент, вицепрезидент и национален референдум.

В резултат на срещите местните държавни власти са поели ангажимент и са издали разпореждания към районните структури по сигурността за предприемане на всички необходими мерки за сигурност в изборния ден и за охрана на всички 35 избирателни секции.

По думите на Нейнски в отговор на нота от посолството на Република България в Анкара, министерството на външните работи на Република Турция е уведомило с нота, че не съществуват пречки, включително по линия на сигурността, за нормалното провеждане на изборите на 6 ноември.

Съответни действия са предприети и по линия на задграничния представител на МВР на Република България в Анкара, който в рамките на своите компетенции е осъществил контакти с дирекция външни отношения и дирекция Разузнаване към Националната полиция на Република Турция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини