От х:

Днес в x:

Иракските сили влязоха в последната крепост на ИДИЛ - Мосул

Иракски войници влязоха в района на Мосул - Карама, с което започна настъплението им вътре в града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Две седмици иракските сили водиха боеве в околностите на бастиона на групировката "Ислямска държава".  Мосул е последният голям град в страната под неин контрол.

"Влязоха в Мосул", каза генерал Уисам Араджи от обучената от САЩ Служба за борба с тероризма. "Сега се бият в квартал Карама". 

"Операцията за освобождаване на левия бряг на Мосул започна", обяви армията в комюнике, имайки предвид източния бряг на река Тигър, която минава през града.

По-рано днес командването на въоръжените сили на Ирак обяви настъпление по три направления към Източен Мосул с участието на Девета бронетанкова дивизия, Шестнадесета пехотна дивизия, Трети пехотен батальон и подразделението за борба с тероризма, съобщи ТАСС.

Военнослужещите от антитерористичното звено забавиха с няколко дни нахлуването в града, за да дадат възможност на колегите си по другите фронтове, които не успяха да настъпят със същата бързина към Мосул, да напреднат и да им подсигурят тила.

Камикадзета опитват да спрат настъплението с коли бомби, но иракските сили, намиращи се само на три километра от източните покрайнини на Мосул, са си поставили за цел да влязат в града по-късно днес, каза по-рано бригаден генерал Хайдер Фазил, цитиран от Асошиейтед прес.

Армейското звено за борба с тероризма спря настъплението си миналата седмица, тъй като напредна по-бързо от военните части на другите фронтове и се наложи да ги изчака.

От началото на офанзивата на 17 октомври иракските сили не настъпват с еднаква бързина. По-бавно е настъплението откъм юг, където правителствените сили са още на 35 км от града.

В операцията се включиха в събота и проирански шиитски милиции, които опитват да пресекат пътя между Мосул и основния бастион на джихадистите в Сирия, град Ракка.

По информация на Пентагона "Ислямска държава" има между 3000 и 5000 бойци в Мосул и още 1500-2500 във външния отбранителен пояс на града. Сред тях около хиляда са чужденци.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини