От х:

Днес в x:

Кристалина Георгиева подаде оставка. Вестниците в събота

Намирането на нефт в българските териториални води в Черно море е сред актуалните теми на съботните вестници.

"Френската нефтена компания "Тотал" е открила залежи от нефт в блок "Хан Аспарух" в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието. Информацията беше потвърдена от вицепремиера Томислав Дончев, който е споделил в социалните мрежи статия по темата от онлайн изданието offshoreenergytoday.com. От Министерството на енергетиката заявиха пред БТВ, че са информирани за тази публикация, но до този момент държавата не е информирана по официалния ред за открит нефт в находището. В търсенето и проучването участват като консорциум френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол"..." - в. "Труд".

"Намерили сме нефт в Черно море. Дано това да направи заседанията на Тристранния съвет по-комфортни в бъдеще. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри срещата между бизнеса, синдикатите и властта, на която обсъждат бюджета за 2017 година и разчетите за Здравната каса и общественото осигуряване, съобщава Нова телевизия. Дончев има предвид находището "Хан Аспарух", на което държавата разчита, за да разнообрази енергийните си източници. Припомняме, че през пролетта започна проучването на находището. Корабът "Noble Globetrotter 2" извърши сондажите. Предварителните разчети показаха, че в находището има залежи от над 100 млрд. кубични метра природен газ. Общата консумация за страната е 3 млрд. годишно. От откриването на нефт и газ до добиването му обаче може да е нужно десетилетие..." - в. "Стандарт".

"Тотал" е открила нефт в блок "Хан Аспарух" в Черно море. "Тотал Е&П България", в която "Тотал" държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" - по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро на държавата, правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв." - в. "Дневник".

Оставката на еврокомисаря Кристалина Георгиева е сред водещите теми на всекидневниците.

"Кристалина Георгиева е подала оставка като зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета и отива на работа в Световната банка. Самата тя обяви решението си в "Туитър". Тя ще остане на поста си в Брюксел до края на декември и от 2 януари 2017 г. става изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие към Световната банка. Вестта бе огласена и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, и от президента на Световната банка на сайта на организацията. Георгиева ще участва в преговорите с ЕП и със страните членки за бюджета на ЕС за идната година. От началото на идната година постът й в ЕК ще поеме германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който в момента отговаря за дигиталната икономика. Йотингер пое временно функциите на Георгиева и през септември, когато тя се включи изненадващо в последния момент в битката за бъдещия шеф на ООН като официална българска кандидатура. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази съжаление, че Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията. В официално съобщение от ЕК се посочва, че той е информирал шефа на ЕП Мартин Шулц за оставката на българския еврокомисар и за решението си да възложи ресора й на германския еврокомисар. Според процедурите в ЕС София трябва да излъчи кандидатура за нов български еврокомисар, която ще бъде разгледана в ЕП и трябва да получи одобрение и назначение от Европейския съвет..." - в. "Сега".

"Зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, е информирала председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за решението си да напусне поста. От 2 януари 2017 г. Георгиева ще бъде главен изпълнителен директор на Световната банка, съобщи пресслужбата на евроинституцията. "Приех оставката на Кристалина Георгиева с голямо съжаление... Тя бе отличен зам.-председател", заяви Юнкер... Според източник на изданието "Политико" причина за решението на Кристалина Георгиева е недоволството й от справянето на ЕК с предизвикателства като миграцията, Брекзит и назначенията на високи постове. Съобщавайки новината, президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким изтъкна, че Георгиева е "глобално признат лидер с доказани умения в подобряването на живота на хората в нужда"..." - в. "Труд".

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като Заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.
Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света. От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията. Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел, гласи официалното изявление на Георгиева, публикувано от ЕК. "С голямо съжаление приех решението на Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия. Фактът, че тя беше поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многото таланти и професионализма на Кристалина Георгиева. Искрено я поздравявам за новия пост", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Кристалина Георгиева бе отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много", пише Юнкер..." - в. "Стандарт".

"Президентът Росен Плевнелиев ще стане български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която става главен изпълнителен директор на Световната банка. Това съобщават източници, близки до управляващите. От прессекретариата на държавния глава обаче отричат да е разговаряно с президента по подобни теми. Еврокомисарят се издига от правителството. Кристалина Георгиева ще продължи да заема поста до 0 часа на 31 декември 2016 г. Гюнтер Йотингер, който я заместваше, докато тя се кандидатира за шеф на ООН, ще продължи да я замества, като двамата ще работят заедно до края на годината. След 31.12.2016 нашата страна трябва да излъчи друг еврокомисар. Той ще бъде препитан и утвърден от Европарламента." - в. "24 часа".

Президентските избори неизменно са сред водещите теми.

"За проверка дали президентската кампания на Румен Радев не се финансира от чужди държави, като например Русия призова Димитър Делчев от Реформаторския блок. От Блока поискаха Сметната палата да направи незабавна проверка на кампанията на БСП, заради несъответствие в набраните и похарчените средства от инициативния комитет. Радев похарчил двойно на събраното. Комитетът е дал 517 хил. лв. на 17 медии, за които то не са знае от къде са събрани, а за предизборна обиколка са похарчени поне 50 хил. лв., съобщи Делчев, като се позова на публична информация и информация от регистъра на Сметната палата. В същото време комитетът на Радев е декларирал приходи от едва 260 хил. лв.. Очевидно кампанията на БСП се финансира от черни каси, заключи Делчев. Той напомни, че БСП не може да финансира кампанията на Радев, тъй като той е издигнат от инициативен комитет, но това "може би" се случва. Според информацията, която имат в блока, в 26 от областите активисти на БСП са финансирали местните прояви на кандидатпрезидентската двойка. Общински съветници, кандидати за съветници и депутати на БСП са декларирали "счетоводни услуги" в полза на генерал Радев. Според Изборния кодекс обаче е записано, че такава услуга, като дарение за кампания, могат да предоставят само граждани, които упражняват тази професия..." - в. "Дневник".

"Ден след като парламентът премахна ограничението от 35 изборни секции в държавите от ЕС, ЦИК взе решение да открие още 18 секции във Великобритания. С това общият им брой в Обединеното кралство става 53. Оттам се получиха най-много заявки на българи в ЕС за участие в изборите за президент и в националния референдум. Две от новите секции ще са в посолството в Лондон, с което общо там те стават четири. За толкова секции настояваха от мисията ни в британската столица, но първоначално ЦИК не удовлетвори искането. В Лондон се откриват и още няколко секции - в Хароу, Ханслоу, Лейтънстоун и др. Останалите секции ще са в градове, откъдето също са се получили поне по 60 заявки за гласуване, каквото е изискването на Изборния кодекс. Със самостоятелна секция се сдобиват сънародниците ни в Стафорд, за които досега се предвиждаше да гласуват в Бирмингам. Секции ще има още в Шефилд, Питърбъро, Портсмут, Бишопс, в университетския град Колчестър, и т.н., откъдето също дойдоха над изискуемия минимум подписи." - в. "Сега".

"Обект на тежки атаки в парламента се оказа външното ни министерство заради гласуването в Турция. От Патриотичния фронт (ПФ) разкритикуваха ведомството заради действията на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски по организацията на изборите в южната ни съседка. "От края на септември Надежда Нейнски предприе совалка, в която проведе редица срещи с дружества на изселниците в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса. Целта на обиколката бе да ги агитира да подават заявления и да гласуват, напук на репресиите и хаоса в Турция", обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той обвини дипломата, че е "насочила цялата си дейност в подготовката на пълния брой секции и пълното съдействие на изселническите организации и на турските служби за осигуряване на максимален брой манипулирани гласове". Симеонов настоя посланикът да бъде отзован, а на турските власти да бъде връчена "остра протестна нота" заради "предизборния натиск върху изселниците". Освен това избирателните комисии в южната ни съседка трябвало да бъдат попълнени със служители на МВнР и МВР, владеещи турски език. Патриотите искат още ЦИК да ограничи секциите там до българското посолство и консулствата. Междувременно евродепутатът от ДПС Илхан Кючук съобщи във "Фейсбук" за разлепени обяви в турския град Ексишехир, в които изселниците се предупреждавали, че ако не гласуват на 6 ноември, ще загубят българското си гражданство и социални придобивки. Дори им се предлагал транспорт до посолството в Анкара в изборния ден. Проверка на БТВ показала, че действително има човек в града, който събира лични карти и телефонни номера, за да организира изселниците за вота. От ДПС щели да сезират прокуратурата за отправяне на заплахи към български избиратели в Турция..." - в. "Сега".

"Пет социологически агенции ще правят паралелно преброяване на резултатите на президентските избори на изхода от секциите за гласуване (exit poll). Централната избирателна комисия до четвъртък беше регистрирала "Алфа Рисърч" ООД, "Галъп Интернешънъл Болкан" ЕАД, "АФИС" ООД и "Екзакта Рисърч Груп" ЕООД. Те ще разполагат с 1265 анкетьори из цялата страна, според говорителя на ЦИК Александър Андреев, цитиран от Дневник. На вчерашното заседание ЦИК одобри регистрацията и на "Сова Харис", която ще разполага с 214 анкетьори. До сега са регистрирани 4 български неправителствени организации, които ще имат наблюдатели. Това са Асоциация "Прозрачност без граници", "Институт за развитие на публичната среда", "Институт за социална интеграция" и "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" (ГИСДИ). Изборите у нас ще наблюдават и Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), Централна избирателна комисия на Република Латвия, Централната избирателна комисия на Република Косово и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини