От х:

Днес в x:

Пияни полицаи вилнеят в Студентски град. Преглед на националния печат

Съдът невинен за Маргените, пише „Труд". Съдът няма вина за блокиралия процес срещу Маргените и за излъганите обществени очаквания за правосъдие спрямо тях. Напротив, съдия Лада Паунова е направила всичко възможно делото да се гледа без забавяне. Това е заключение на Висшия съдебен съвет (ВСС), който провери как се е развивал емблематичният процес. Резултатите бяха докладвани вчера от Стойко Стоев. Той обаче не скри: делото е в задънена улица и не е ясно кога ще бъде възобновено.
Вчера ВСС взе на специално наблюдение и делото за убийството на студента Стоян Балтов, който бе убит на 5 декември в Студентския град. Заради голямата обществена значимост на случая ВСС ще го държи под око от начало до край.Братята Красимир и Николай Маринови са подсъдими, че поръчали опити за убийства на Доктора, Никола Дамянов и Любен Гоцев. С тях на подсъдимата скамейка са още четирима. Шестимата са обвинени и за организирана престъпна група. Процесът започна на 20 април 2006 г. и бе спрян на 3 декември 2007 г. заради тежко заболяване на подсъдимия Иво Карагеоргиев.
Според медицинското заключение животът на Карагеоргиев е в опасност заради изострена исхемична болест на сърцето и той не може да се явява в съда, бе докладвано пред ВСС. От тази болест е починал и брат му Светлин Карагеоргиев. При това положение съдия Лада Паунова не е имала друг избор, освен да спре процеса, докато Карагеоргиев се оправи. Преди това го е насрочвала почти всеки месец.
Обстойно проверихме всички издавани болнични листове и медицински документи - заболяванията са описани съвестно и изглеждат наистина сериозни, отчете Стойко Стоев. Не приемам, че лекарските заключения са празнословни и процесът се протака нарочно, категоричен е той.
"Глупости! Кой е умрял от гръдна жаба?!", избухна Вельо Велев от ВСС. "Абсурдно е заради исхемична болест на сърцето - едно разпространено заболяване, някой да не може да се явява в съда. Както не мога да приема и че дисковата херния пречи на присъствието в залата ", допълни той.
От дискова херния страдаше Красимир Маринов. Според Велев не било ясно също защо Карагеоргиев и останалите са на свобода - имало и болници в затвора. "Като са извършили престъпления, трябва да понасят и неудобства. Стига с тази куртоазия!", заключи Велев. На това изказване остро реагира адвокатът Георги Гатев. "Няма съдия, който при такива медицински заключения да поеме риска подсъдим да му умре в залата!", скочи известният защитник. Попита също защо подсъдимите трябва да са в ареста, след като не са се укривали и стриктно са се явявали на съдебните заседания. "Явно има проблем, но той не е в съда. Сигурно има нужда и от законодателна промяна. Нека обаче в случая да е съвсем ясно - съдията е бил перфектен и не е извършил никакви нарушения", каза Гатев. По-късно уточни, че и той не е наясно как точно трябва да се променят законите, за да не се стига до подобен капан.
На следващото заседание на Висшия съдебен съвет след Нова година ще бъдат докладвани и резултатите от проверки на още 5 значими дела, включително и срещу бившите шефове на Държавния резерв.

И пият и бият в града на греха, разкрива „24 часа". Четирима пияни полицаи буйствали и налетели на бой на охраната на дискотека "Ориент 33" в Студентски град.
Инцидентът станал около 3 ч в нощта срещу вторник. Пазителите на реда били арестувани на място от свои колеги след пиянския скандал. Охранителна камера пред заведението в града на греха заснела как полицаите псуват, блъскат гардовете и се опитват да влязат в дискотеката. Записът е иззет от Седмо РПУ, разказа управителят на заведението.
Инспекторатът на МВР разследва 3-ма служители на Охранителна полиция от IV РПУ в София и полицай-стажант в СДВР, които участвали в пиянски скандал. Те са временно отстранени от работа.
Полицаите опитали да влязат в заведението малко след 3 ч, но били видимо много пияни и охранителите отказали да ги пуснат.
Пазителите на реда побеснели и започнали да се карат с охраната на заведението и да ги бутат, разказали очевидци. Най-активен бил един от тях, който псувал и блъскал гардовете. Щом видели, че проблемът на входа се разраства, охранителите в дискотеката се обадили на дежурния в МВР и извикали патрул на 7-о РПУ. Пияните служители на полицията били откарани в районното управление, където е установено, че не са били на работа по време на инцидента.
"Най-сериозни данни за хулигански действия имаме за един от полицаите, ако информацията се потвърди, той ще бъде дисциплинарно уволнен", обясни пред "24 часа" шефът на инспектората Николай Спасов. Той допълни, че проверката трябва да приключи до днес на обяд.
"Затягането на режима действа много ефективно. В тази мрежа вече попадат и полицаи", коментира шефът на 7-о РПУ Петър Неделчев.
Цените на жилищата поемат надолу, пише „Дневник". Цените на жилищата, които се строят тепърва, ще стават все по-ниски, поевтиняване ще има и при готовите апартаменти, особено в кварталите без инфраструктура, прогнозираха пред "Дневник" инвеститори в сектора. След години на движение само нагоре сега въпросът вече е не дали цените ще падат, а с колко, смятат представители на агенции за имоти. Според обявите в сайта topimoti в софийските квартали "Манастирски ливади" и "Малинова долина" например вече се предлагат готови жилища по 800 евро за кв.м, допреди месеци цената на зелено там беше 1200 евро.
По-ниските цени на новите проекти са заради спада на материалите, горивата, труда и почти двойното поевтиняване на земята, единодушни са предприемачите. Според Николай Пехливанов, директор на "Грийн лайф" и инвеститор на годината, през 2009 г. разликата в цените ще е поне 15 - 20%, а най-засегнати ще бъдат кварталите без инфраструктура. Заради икономическата криза и затегнатото кредитиране ни очаква процес на повсеместно поевтиняване на апартаментите, включително и вече готови, прогнозира Иван Мекушин, управител на "Уинслоу груп".
Качествените жилища на добро място и с добра инфраструктура няма да поевтинеят, смята Аркадий Чорбаджийски, собственик на "Софбилд". Кризата връща на мода малките кооперации, които са по-малко рискови, мегакомплексите остават за бъдещето, добави Пехливанов. Много трудно сега някой ще се реши да вложи 100 млн. евро вместо 2 млн. евро, смятат и от "Уинслоу груп", които строят мегакомплекс в София.
Най-големите трудности за предприемачите обаче са свързани със спряното финансиране от страна на банките. Времето, когато кредити се отпускаха срещу бъдещия проект и само 20% самоучастие, отдавна е минало. Днес банките искат от инвеститорите да осигурят поне половината средства за бъдещия обект, каза Пехливанов. Високите лихви по ипотечните заеми пък отказаха хората да си купуват жилища, каза Николай Миланов, управител на "Строймакс билдинг".
За последното тримесечие сключваните от агенциите за имоти сделки са намалели наполовина в сравнение със същия период на миналата година, каза Тихомир Цаков, собственик на "Аристо". Според други представители от бранша още по-сериозно е положението с отпусканите ипотечни кредити, които са намалели четири пъти.

Депутатите си делят 690 бона, брои „Стандарт" . След като месец се караха дали да има, или не 13-а заплата, депутатите решиха предпразнично да си разделят 690 бона. Парите ще отидат за коледните им добавки, данъци и осигуровки, стана ясно вчера от доклад на парламентарната подкомисия за контрол върху изразходването на бюджетни средства. Народните избраници вероятно ще вземат между 1000 и 1500 лева отгоре, пресметнаха експерти. Част от депутатите обаче веднага обявиха, че ще върнат 13-aта си заплата. Независимите парламентаристи Минчо Христов и Стела Банкова ще дарят коледните си добавки. Двамата са категорични, че не е редно депутатите да получават бонуси за празниците, при условие че хората няма да имат такива заради кризата. Коледната премия разбуни духовете в Коалиция "За България". Червените се разцепиха на "за" и "против" 13-ата заплата. Според част от ръководството на групата не може в момент на криза парламентът да си определя премии. Според т.нар. селска квота обаче избраниците напълно са си заслужили парите. Повечето от депутатите в СДС не възнамеряват да се откажат от парите, но пък част от тях ще ги дарят в избирателните си райони. Същото правят всяка година и колегите им от ДПС.
Парите за бонуси в парламента били спестени от разходи за експерти. Депутатите от всички цветове ще се наградят за празниците, тъй като са приели 141 закона, 145 решения, имали са 128 пленарни заседания и 485 сбирки на комисии. Парламентът ще върне на хазната близо 2 милиона лева, които били спестени бензин, листа, тоалетна хартия и сапун.

КАТ трябва да спре 120 000 коли от движение, очаква „Сега". 119 975 автомобила в цялата страна ще бъдат спрени от движение, защото нямат застраховка "Гражданска отговорност". Данните за колите и имената на собствениците им са предадени на КАТ от застрахователния Гаранционен фонд миналата седмица. Това съобщи пред "Сега" генералният секретар на фонда Николай Сотиров. Подобна акция се провежда за пръв път у нас.
"Единствената възможност автомобил да бъде спрян от движение според българското законодателство е да се отнеме свидетелството му за регистрация", коментираха експерти от КАТ. Затова пътните полицаи ще трябва да издирят собствениците и да им вземат документите.
Повече от година общият информационен център на КАТ и фонда не успяваше да заработи, за да бъдат установени некоректните шофьори. Сега вече центърът действа и процедурата по отнемане на шофьорските книжки на неизрядните е стартирала. Най-напред фондът е разпратил 163 000 писма на нередовни граждани с покана да подновят застраховката си до 1 месец. "Само 43 000 от тях представиха доказателства за подновяване", съобщи Сотиров. "Неизрядните близо 120 000 водачи не само ще се окажат със спрени от движение автомобили, но и ще бъдат глобени с 400 до 600 лв.", разясни той.
От КАТ обаче демонстрираха далеч по-слаб ентусиазъм. Говорителят на пътната полиция Любка Маринова обясни пред "Сега", че системата се използва само за да се установи дали даден шофьор има валидна застраховка за колата си. Пътните полицаи нямали основание да започнат повсеместно да привикват хората и да спират колите им от движение. "Можем да им съставим акт за нарушение на Закона за движение по пътищата и те имат 3 дни срок да донесат в "Пътна полиция" талон за застраховка", каза Маринова. Но това не означавало да обикалят по домовете и да искат документите на нередовните.
КАТ, Гаранционният фонд и Комисията за финансов надзор дълго си разменяха критики заради ниския обхват на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Миналата година например КАТ спря от движение заради липсата на застраховка 3545 автомобила, заловени при обичайните проверки по пътищата. Според международното гаранционно споразумение застраховка трябва да имат поне 90% от водачите, но в България месеци наред този процент е по-нисък и към момента е около 86%. Ако ситуацията не се подобри, има опасност дори да се върне проверката за валидни полици, когато български автомобил преминава граница на ЕС.
Междувременно загубите на застрахователите по "Гражданска отговорност" достигнаха рекордните 70 млн. лв. към края на септември. Очаква се цифрата да стигне 90 млн. лв. до края на годината.
Заради огромната конкуренция никоя от компаниите не смее да вдига прекомерно цените на полицата си.
"Тази година не сме налагали принудителни мерки на компаниите да вдигнат тарифите си, а само да не ги свалят още повече", заяви зам.-председателят на КФН Ралица Агаин. Според нея загубите на дружествата по застраховката се дължат и на предписанията на комисията за заделяне на адекватно високи резерви.
Близо двойно повече са жалбите срещу застрахователи, получени в КФН тази година. Постъпили са 791 оплаквания, като най-често хората се жалват от твърде ниските обезщетения или от неизплатени в срок компенсации. Срокът застрахователят да определи размера на обезщетението или да откаже изплащането му е 3 месеца.

Българи се пишат румънци за безплатно висше, разкрива „Монитор". За последните 10 години немалко български младежи от Силистра са заминали да учат безплатно в Румъния, като са се представили за потомствени румънци. За това алармираха от силистренската организация „Бъдеще 2008", чиято основна цел е да защитава интересите и да поддържа връзки с етническите българи в северната ни съседка. Според председателя Ивайло Ангелов не е редно българи да се представят за румънци дори и срещу това да получават безплатно висше образование.
По неофициална информация в момента по този начин в румънски висши учебни заведения учат 50-ина младежи от Силистра. За това бил необходим само един документ, който удостоверява, че бабата или дядото са родени на територията на днешна Румъния. А такива случаи в крайдунавския град не са единични, тъй като през 50-те години на миналия век много българи са напуснали Румъния и са се преместили да живеят в Силистра. Кандидат-висшистите полагали само един елементарен писмен тест и следването им било осигурено. В Румъния обаче се получавали комични ситуации. Нашите младежи не знаели и думичка от езика на комшиите и предизвиквали учудване сред своите състуденти, които макар и да са румънци си плащали за образованието.

Парите за ин витро си намериха мястото, отбелязва „Дума". Още през първата седмица на януари министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще предложи на Министерския съвет да гласува създаването на фонд за асистирана репродукция. Този фонд ще определи критериите за изразходване на 10-те млн. лв. от излишъка, определени от парламента за ин витро. Това заяви здравният министър д-р Евгений Желев след срещата си с ръководствата на фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие". Той уточни, че фондът ще е с участието на специалисти по репродуктивно здраве и на пациентските организации. Д-р Желев гарантира, че тъкмо пациентските организации ще бъдат получатели на отпуснатите 10 млн. лв. от бюджета по Програма "Репродукция" като част от общата Програма за борба със стерилитета. "Парите за хората в нужда трябва да се отпускат при ясни критерии и медицински показания", категоричен е министърът.
Очаква се МЗ да разработи точни медицински критерии и правила, които да определят кои лечебни заведения могат да получават пари от фонда. Средствата ще отидат в структури, които са доказали, че могат да извършват асистирана репродукция както трябва, категоричен бе министърът. От двете неправителствени организации коментираха, че пациентите сами ще избират къде да се лекуват и парите ще се превеждат в избраните от тях лечебни заведения.
Според министъра създаването на фонд е по-добрият вариант за разпределение на парите за ин витро, отколкото чрез програма към здравното ведомство.
Завчера при второ четене на бюджета депутатите от БСП отхвърлиха предложението на НДСВ да се създаде такъв фонд.
За 2008 г. НЗОК е предвидила 1 485 000 лв. за програмата си ин витро за скъпоструващи лекарства. Парите са предвидени за включване в програмата на 1000 жени. До момента в нея са включени 988, поясниха пред ДУМА от НЗОК. Възрастта на включените в програмата жени е мужду 18 и 40 г.
Единственото, което искаме, е да раждаме деца тук, в България, иначе ще отидем в Македония, където държавата от юни плаща по 3 опита за забременяване ин витро на жена, коментира Радина Велчева председателка на фондация "Искам бебе". По думите й в момента в листата с чакащи за такава процедура фигурират 5000-6000 жени. Според нея щом здравната каса работи на солидарен принцип, "тоест за всички, които си плащаме осигурителните вноски, трябва да има пари", не е логично да поема само стойността на лекарствата за ин витро, при това на не повече от 1000 жени.
Според депутата Донка Михайлова "голямата битка в името на семействата с репродуктивни проблеми е спечелена, защото в рамките на бюджет 2009 за тях ще бъдат отделени 15 пъти повече средства, отколко бяха през т.г. Това означава, че финансирането е за над 4000 опита".
Според представителите на неправителствените организации в бъдещия фонд следва да влязат представители на максимален брой държавни институции, които имат отношение към проблема, медицински специалисти и неправителствени организации.
На 25 ноември 2008 г. депутатите Антония Първанова и Ива Станкова внесоха за обсъждане в комисията по здравеопазване на Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за здравето. Целта на допълнението е създаването на Фонд "Асистирана репродукция" и регламентирането на неговите правомощия. През последните дни проектът беше подложен на дискусии в комисията по здравеопазване на Народното събрание. "Ако този законопроект не бъде приет на първо и второ четене на пленарно заседание, ще трябва да бъдат върнати обратно в бюджета 10-те млн. лв.", коментират още неправителствените организации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини