От х:

Днес в x:

Задържаха кмета на Диарбекир по обвинения в тероризъм

Кметът на населената предимно с кюрди провинция Диарбекир Гюлтан Кишанак, както и нейният заместник, бяха арестувани по обвинения в тероризъм.

Гюлтен Къшанак, бивш депутат, преди да бъде избрана за кмет на Диарбекир, и Фърат Анлъ, нейният заместник, са били отведени в ареста в рамките на разследване на местната прокуратура за терористични връзки, заявиха източници от сферата на сигурността. 

Кметът и заместникът са обвинени в това, че са държали речи в подкрепа на ПКК, позволявали са на бойци на групата да използват общински средства, присъствали са на незаконни срещи и митинги, се казва още в изявлението на прокуратурата. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отстраняването на официални представители на избираеми постове и държавни служители, обвинени във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), е ключов елемент от борбата срещу въоръжената групировка, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. ПКК е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Властите също така са извършили обиск в кметския кабинет. 
Човек от обкръжението на Къшанак каза, че домът на кмета е бил претърсен от полицията, но не можа да даде повече подробности и не знаеше в какво са обвинени тя и Анлъ.

Турските власти назначиха нови ръководства в двайсетина управлявани от кюрди общини през септември, след като отстраниха избраните им кметове заради предполагаеми връзки с екстремисти. Арестите предизвикаха протести из целия регион.

Полицията е обградила с кордон сградата на кметството в Диарбекир, в случай че се стигне до размирици, казаха очевидци.

55-годишната Къшанак е известна фигура в кюрдските политически среди и стана първата жена кмет на Диарбекир през 2014 г. 

По-рано вчера тя беше изслушана по покана на парламентарна комисия в Анкара, разследваща неуспешния опит за преврат от 15 юли. Засега не е ясно дали изслушването е било свързано със заповедта за ареста й. 

Къшанак е била арестувана на летището, след като се е завърнала в Диарбекир, а Анлъ - в дома си, казаха източници.

Ердоган обвинява във връзки с ПКК тяхната опозиционна Демократична партия на регионите, сестринска партия на третата по големина политическа формация в парламента, което и двете политически формации отричат. 

ПКК поведе въоръжена борба срещу турската държава през 1984 г.
През 2015 г. тя излезе от крехко примирие, продължило две години, и оттогава насилието рязко се изостри. 

Държавната Анадолска осведомителна агенция съобщи, че Къшанак е арестувана по подозрение в подкрепа на тероризма. Тя е била е пресрещната снощи на летището в Диарбекир и отведена в ареста. 

Според Анадолската агенция Къшанак е заподозряна в подкрепяне на ПКК.
Властите са претърсили дома на Анлъ. Говорителят не потвърди дали и той е задържан.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини