От х:

Днес в x:

"Внасяме" инженери от Тунис, нашите не стигат

Родните строители борят кризата за инженери с кадри от Тунис. Тази година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас.

"Заради кризата за инженери и квалифициран технически персонал от години внасяме кадри от чужбина. Досега разчитахме главно на тези от Турция, Русия, Украйна и Сърбия", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонал Николай Христов. От началото на годината до септември Агенцията по заетостта (АЗ) е издала разрешение за работа на 517 служители от 47 страни извън ЕС. Това означава, че всеки месец фирмите у нас наемат по 57 чужденци.

"Най-много разрешения са издадени на граждани на САЩ, които работят основно като преподаватели в средни и висши учебни заведения", обясниха от АЗ. На второ място по численост са турските инженери и технически персонал, следвани от сръбските им колеги. От Западната ни съседка и от Македония българските работодателите внасят предимно спортисти.

Тази година няколко фирми са поискали да наемат македонски консултанти. "Консултанти са наети основно в сферата на финансите и то във фирми с македонско участие. Това е практика и в повечето международни компании, които, идвайки в България, водят мениджъри от фирмата майка", заяви още Христов. Най-много чуждестранни високопоставени служители има във финансовия сектор, където всеки пети мениджър идва от чужбина.

Според статистиката в България работят над 23 000 другоземци. 1/3 от тях са висококвалифицирани граждани от страни извън ЕС, получили синя карта, даваща им право на труд в следващите 3 г. Ако през това време служителят остане без работа, той има право да търси нова заетост в продължение на 6 месеца. Миналата година правителството реши да облекчи процедурата по издаване на синя карта. Така документите се издават за 30 или 3 дни, вместо досегашните 6 месеца.

Работодателите, които искат да наемат служители от трети страни, обаче трябва да им гарантират минимално заплащане от поне 2 средни работни заплати. Това означава, че в момента фирмите, които искат да наемат руски или китайски кадри, трябва да им предложат поне 1800 лв. От облекчението ще се възползват предимно IT компаниите, в които към момента има над 6000 незаети работни места.

"Все повече фирми, които разкриват офиси у нас, командироват софтуерни инженери от дъщерните си компании. Така у нас има стотици IT експерти от Индия, Китай и Латинска Америка", заяви експертът по подбор на персонал Цветелина Красимирова. Десетки са разрешенията на наемане на IT специалисти от Украйна и Русия, които Агенцията по заетостта е издала през деветмесечието.

"Това са двете дестинации, за които издаваме най-много разрешения в тази сфера", обясниха от АЗ. Други над 180 разрешения са били дадени за наемане на камериерки, бармани, сервитьори и готвачи това лято. "Колегите от черноморските курорти бяха много доволни от служителите от Украйна и Македония. Ако за зимния сезон не успеем да намерим достатъчно кадри, пак ще прибегнем до внос на служители от тези страни", заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини