От х:

Днес в x:

Хиляди унгарци освиркаха Орбан

Многохилядно множество освирка унгарския премиер Виктор Орбан при отбелязването на 60-ата годишнина от въстанието срещу комунистическия режим през 1956 г., предаде Би Би Си.

Хората се бяха събрали край сградата на парламента в Будапеща, за да почетат историческите събития.

Участниците в митинга реагираха с освирквания на речта на Орбан, в знак на несъгласие с политиката на премиера и авторитарния му стил на управление.

Либералната опозиция обвинява Орбан, че посяга на свободата на словото и се опитва да изолира Унгария от европейската общност. Към него се отправят и упреци в близост с Кремъл.

С освирквания беше посрещнат и полският президент Анджей Дуда, който пристигна в Будапеща като почетен гост на честванията.

Унгарското въстание от 1956 г. избухва на 23 октомври през парламента, където са се събрали над 200 хиляди души, за да протестират срещу обвързването със Съветския съюз, налагано от тогавашното унгарско правителство. Те издигат и искания за реформи. Част от демонстрантите се опитват да в сградата на радиото, за да огласят исканията си в ефир.

Властта използва срещу въстаниците спецчасти, а Москва изпраща съветски войски, които смазват въстанието с варварска жестокост. Последните огнища на съпротива са сломени към 10 ноември. Убити са над 3000 души. Впоследствие са екзекутирани още най-малко 350, включително тогавашния премиер Имре Над, който застава на страната на въстаналия народ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини