От х:

Днес в x:

Анонсираният ръст на заплатите в здравеопазването се оказа невалиден

Обявената от здравния министър Петър Москов и синдикатите договорка за ръст на минималните възнаграждения в здравеопазването се оказа невалидна, тъй като работодателите не са се съгласявали на условията в подписания Колективен трудов договор в бранша.

Национално представителните работодателски организации обявиха, че не са подписали посочения документ и, поради това, няма как да се считат за правно обвързани от съдържанието му.

За БСК подписа си под договора е сложил директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев, който обаче не е бил упълномощен от организацията да подписва, а само да преговаря. Подписът на БТПП пък е оттеглен, с което споразумението става невалидно.

”Не можем да приемем т.нар. "Колективен трудов договор“ в отрасъл ”Здравеопазване“ за ангажиращ и произвеждащ правни последици акт и ще се солидаризираме с позицията на нашите представителни структури за непризнаването му“, се казва в писмо на работодателските организации до здравния министър Петър Москов и социалния министър Зорница Русинова.

При подписването на документа в началото на седмицата беше анонсиран среден ръст на минималните осигурителни прагове в сектора с между 15 и 30%. Новината дойде на фона на все по-задлъжняващите болници, които и в момента трудно покриват разходите за труд на персонала.

Очаква се сега да започнат нови преговори за ръст на минималните възнаграждения в здравеопазването, като този път да се търси и съгласието на работодателските организации.

Източник: http://www.mediapool.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини