От х:

Днес в x:

Aртистичните коли на BMW

    Всяка кола е творение на изкуството.

    В Лос Анджелис се намира музеят за автомобили „Питърсън“. В него са изложени коли от престижната колекция от артистични автомобили на BMW. Първата артистична кола е ярко червено, жълто, бяло и небесно синьо БМВ 3.0 CSL, изрисувано от Александър Калдер през 1975 година. Тя е само една от многото артистични коли участвали в изложбата, посветена на 100-ната годишнина на BMW. Първата кола ще бъде заменена от BMW 535i от 1990г., изрисувано от Матацо Каяма. В изложбата участват коли изрисувани от Джеф Куунс и Дейвид Хокни.

    Идеята за такава изложба се заражда, когато френския състезател Ерве Пулен кани Калдер да изрисува колата му, с която ще участва в състезанието „24-те часа на Льо Ман“. Неговата творба прави впечатление на артистичния свят. Франк Стела е следващият желаещ да създаде артистична кола. Анди Уорхол и Джени Холцер са част от 17-те артисти, създали коли за постоянната изложба на артистични коли в музея на BMW в Мюнхен.

    Колата винаги трябва да бъде показвана като произведение на изкуството.

    В колите не може да влиза никой, освен специално избран човек от БМВ. Това е Бил Коб. Колите трябва да бъдат изложени по строго определен начин и с постоянна 24-часова охрана. Никой не може да приближава колите по-близо от 1 метър.

    Всяка артистична кола е напълно различна по цвят, идея и начин на изпълнение. Едно BMW от 70-те, в отлично състояние, може да струва 6 цифрена сума. Стойността на артистичната кола се определя много трудно. „Летящата риба“ е създадена от Александър Калдер и разбива търговете през 2014 година като се продава за 25,9 милиона долара. Творбата на Уорхол се продава за стотици милиони долари. Ако се добави и стойността на единствени по рода си и цената им скача до небето.

    Когато колите обикалят по света, те се транспортират в специални алуминиеви контейнери, създадени специално за тази цел. По-старите коли са по-лесни за транспорт, защото по-лесно се нагласят.

    Снимки: Веран Павич

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини