От х:

Днес в x:

Най-добрите SUV автомобили за 2022 година

Само допреди няколко десетилетия спортният автомобил беше нишов сегмент, който все още беше в начален стадий на развитие, но сега изглежда, че възходът на SUV е неудържим. Всеки голям производител вече предлага поне един SUV, а данните за продажбите продължават да се движат в една посока нагоре (чрез New York Times). Докато някога пуристите се подиграваха на всеки нов SUV, който не разполагаше с проходимост на ниво Jeep, днес повечето автомобили, продавани в този сегмент, са предназначени преди всичко за движение по пътищата, а функциите за движение по пътищата са просто допълнителна мисъл (или хитър маркетингов инструмент, според случая).

С непрекъснато разширяващия се кръг от купувачи се увеличава и спектърът от желания и нужди, а сегментът на SUV автомобилите се е разнообразил, за да се приспособи към това. Някои купувачи все още искат добро, старомодно средство за придвижване , което ще остане надеждно независимо от всичко, докато други купувачи жадуват за все по-мощни двигатели и най-новите авангардни технологии. Без значение какво търсите, тази класация на 12 SUV автомобила трябва да ви помогнат, тъй като всеки от тях предлага отличен цялостен пакет, като същевременно се отличава с уникални предимства, които го открояват сред все по-претъпканото поле от конкуренция.

BMW X5

BMW придобива Rover Group през 1994 г. и използва нейния опит, за да разработи първия си сериен 4×4 модел – X5. Първото поколение на автомобила споделя част от дизайна си и няколко компонента с Land Rover L332, но е създадено с фокус върху маниерите на движение по пътя, а не върху проходимостта. Това е един от ключовите модели, които поставиха началото на сега процъфтяващия пазар на луксозни SUV автомобили, и въпреки многото промени през годините, основната формула на автомобила остана същата. Последното поколение на X5 дебютира през 2019 г. и впечатли с богатата си гама двигатели и печелившата комбинация от практичност и лукс.

Разбира се, той не е алтернатива на традиционните Jeep или Land Rover, но oт Slashgear споделят, че когато караха X5 по офроуд трасе, все пак бяха впечатлени от неговите качества за всякакви терени. Път с чакъл или кална пътека не би трябвало да стреснат автомобила, а изненадващата му пъргавина ще се отрази добре и на влизането и излизането от тесни места на паркинга. И нека си признаем, че това вероятно е единственият „труден терен“, с който ще се сблъска. X5 може и да не е толкова чистокръвен SUV, колкото някои от другите си съперници на подобна цена, но за богато оборудван автомобил за придвижване на хора, който в най-висока степен на оборудване е по-бърз, отколкото бихте очаквали, X5 си остава чудесен избор.

Genesis GV70

Луксозното подразделение на Hyundai Genesis може и да е все още новото дете в квартала, но марката бързо се утвърди на пазара. Компактният GV70 дебютира малко след отличния средноразмерен GV80 и доказа, че по-големият автомобил не е късмет за начинаещите в Южна Корея. Той е също толкова луксозен, колкото и най-големият му брат, предлагайки първокласно оборудване и завършеност, като същевременно подминава с прилична разлика германските си конкуренти. Очаквайте обширна кожа в интериора, кристален циферблат за избор на режим на шофиране и много елегантни акценти от полиран метал в целия автомобил.

Genesis е премахнал нуждата от традиционни ключове, като е създал приложение за смартфон за отключване на вратите на автомобила, а след това е поставил елегантно сензор за пръстови отпечатъци зад волана, за да включи автомобила. Автомобилите с по-висока спецификация са оборудвани с Highway Driving Assist II на Genesis, за която критика на Slashgear съобщи, че е една от по-добрите полу-автономни системи за използване. Когато не сте на магистралата, както стандартният 2,5-литров турбо четири-цилиндров двигател на GV70 с 300 к.с., така и опционалният V6 с две турбини с 375 к.с. осигуряват достатъчно мощ. Като цяло това е една много убедителна алтернатива на обичайния набор от германски луксозни SUV автомобили, която е още по-добра поради факта, че Genesis е значително по-евтин от повечето от тях.

Mazda CX-9

Мazda CX-9 не е най-икономичният SUV в своя сегмент, нито пък е най-просторният отзад. Въпреки това, той се отличава с едно качество, което го прави уникален сред своите колеги: той действително е забавен за шофиране. Всяко изпълнение е оборудвано с четири-цилиндров двигател с турбокомпресор с мощност 250 к.с., който е съчетан с шестстепенна автоматична трансмисия. Задвижването на предните колела е стандартно, но по желание се предлага и система за задвижване на всички колела за тези, които се нуждаят от допълнително сцепление в по-трудни терени и климат. От моделната година 2021 CX-9 получи и освежаване на инфотейнмънт система с нов, по-интуитивен интерфейс, който е значително подобрен в сравнение с предишните итерации на системата.

Заслужава да се отбележи също, че автомобилът получи оценка IIHS Top Safety Pick+, което го поставя сред най-безопасните избори за превоз на семейство и приятели. Но всички тези неща няма да имат толкова голямо значение, когато действително излезете с автомобила на пътя и натиснете педала на газта. Тестовете на Slashgear установиха, че автомобилът е изненадващо забавен за шофиране както при скорост, разрешена за движение по пътищата, така и при по-висока, като твърдото окачване на CX-9 позволява много по-плавни завои, отколкото всичко останало в неговия сегмент. Кормилното управление е прецизно, макар и малко леко, а включването на спортния режим кара автомобила да задържа по-ниските предавки малко по-дълго, за да изстиска всяка капка мощност от двигателя. Не се заблуждавайте – това не е най-практичният, най-просторният и дори най-достъпният SUV в своя сегмент, но пък е най-интересният за ежедневно шофиране.

Ford Bronco

Обновеният Bronco се появи на пазара с голям успех и бързо доказа, че е нещо повече от носталгична почит към оригинала. Автомобилът е изключително практичен и универсален, с много офроуд възможности, но не до такава степен, че да се компрометират маниерите на автомобила на пътя. Наборът от стандартни технически характеристики на автомобила е доста щедър, с 12-инчов централен сензорен екран, който е едновременно добре подреден и лесен за използване. С предлагания като опция 2,7-литров турбодвигател EcoBoost V6, Bronco разполага с много коне под капака (по-точно 330, с въртящ момент 415 Нм). Предлага се седемстепенна механична трансмисия, но за съжаление само с базовия редови четирицилиндров двигател с турбокомпресор, а не с опционалния V6.

Огромната популярност на Bronco означава, че в момента списъците с чакащи са дълги, а всеки дилър, който случайно има Bronco на паркинга си, най-вероятно ще иска значително над цената на дребно за него. Въпреки това е трудно да не харесате уникалния чар на този SUV и характерния му външен вид, така че ако можете да издържите на чакането, си струва да помислите за него, макар че е основно модел за САЩ, ограничени бройки има и за Европа.

Kia Telluride

Kia Telluride се превърна в един от най-търсените SUV модели на пазара, като последният модел от 2023 г. бе пуснат в продажба в края на октомври 2022 г. Моделът от 2023 г. получава леко обновяване спрямо миналогодишния автомобил, като една от най-големите промени е пускането на нов модел X-Pro, който се предполага, че е най-подготвеният за офроуд Telluride до момента. Telluride блести както на пътя, така и извън него. Повечето от големите части остават непроменени за моделната 2023 г., включително 3,8-литровият V6 двигател с мощност 261 к.с., а X-Pro модификацията е предимно софтуерно, а не хардуерно обновление.

Той се справя добре в калта, но едва ли ще предизвика Land Rover или Jeep за господство на трасето. Все пак не това прави Telluride победител, тъй като най-голямото му предимство вероятно е луксозният му интериор. Ако седнете в автомобила, може да си помислите, че е много по-скъп, отколкото е, тъй като най-високите версии на оборудването са покрити с кожа, елегантно арматурно табло и два 12,3-инчови дисплея за информация за водача и инфотейтмънт системи. Представител на KIA отбеляза, че високите продажби на Telluride се дължат на „по-заможни, по-млади и взискателни клиенти“ и че подобреният интериор е пряко отражение на техните изисквания. Очевидно обратната връзка дава резултат, тъй като Telluride 2023 е още по-добра еволюция на един вече страхотен SUV.

BMW X1

Наскоро представеното от моделната година 2023 г. BMW X1 постави началото на третото поколение на най-малкия SUV на баварската компания, а с новото поколение идват и множество подобрения. Вече се предлага само една опция за двигател: 2,0-литров четири-цилиндров турбокомпресор с мощност 241 к.с., което е с 13 к.с. повече от тази на стария модел. Предлага се и само едно изпълнение – със задвижване на всички колела xDrive28i, като мощността се предава към колелата чрез седемстепенна автоматична трансмисия. Очаквайте обичайната за BMW спортна динамика и много хъс при потегляне, тъй като BMW твърди, че автомобилът може да ускори от 0 до 100 км/ч за малко над 6 секунди.

Отвътре системите на автомобила вече работят с най-новата операционна система OS8 на BMW, с вграден дигитален асистент и инфоразвлекателна система, достъпна чрез нов извит панел с дисплей. Подобни неща като навигацията също са модернизирани, като системата Augmented View наслагва анимирани стрелки върху картата, за да улесни намирането на мястото, където трябва да отидете. X1 е премиум кросоувър от най-висок клас, който е идеален и ще успее направи ежедневните пътувания малко по-интересни. Само не искайте от него офроуд.

Land Rover Defender

Обновеният Defender се оказа един от най-противоречивите SUV модели през последните години, като Land Rover реши да издигне автомобила на по-високо ниво и да се фокусира върху купувачи, които никога няма да напуснат асфалта, както и върху такива, които просто искат да се движат по пътеките. Defender е възхитително добър в задоволяването на двата края на спектъра, с още по-големи възможности извън пътя от своя предшественик, но с достатъчно комфортно пътуване в града, за да заблуди водачите, че са в Range Rover.

Правите пропорции на автомобила и функцията 3D Surround Camera улесняват ориентирането в претъпкани паркинги, но също така са полезни за забелязване на препятствия по неравни терени. По същия начин системата Terrain Response гарантира, че автомобилът винаги ще се чувства плавно и изискано на пътя, но остава напълно готов да се справи с пясък, кал или камъни с едно натискане на бутон. Въпреки че Land Rover все още страда от смесена репутация, когато става въпрос за надеждност, и Defender далеч не е най-евтиният SUV в своя сегмент, трудно е да се оспорят неговите универсални възможности както като удобен автомобил за ежедневието, така и като „офроудър“.

Volvo XC90

XC90 вероятно е автомобилът, който е отговорен за подмладяването на цялата гама на Volvo, както по отношение на дизайна, така и по отношение на броя на продажбите. Дългогодишният SUV е основна част от гамата на шведската марка още от самото си пускане на пазара, а последната итерация е по-скоро леко подобрение на последната моделна година, отколкото нещо друго. През 2023 г. XC90 добавя две нови леко хибридни задвижвания към гамата, а именно B5 и B6, които заменят съответно T5 и T6. Налице е и нова информационно-развлекателна система, базирана на Google, която разполага с интегрирани Google Maps, Google Play и Google Assistant.

Основният дизайн на автомобила както отвън, така и отвътре е запазен, като салонът е особено важен. Със своите меки на допир материали и шикозен дизайн XC90 остава един от най-привлекателните SUV автомобили за сядане, както за водача, така и за пътниците. Той е просторен и широк, всички контроли са интуитивни, така че веднага ще се почувствате като у дома си. Да не говорим, че шофирането е все така плавно и релаксиращо, както винаги, а високата степен на оборудване T8 Recharge е върхът в гамата.

Porsche Cayenne

Последното поколение на Porsche Cayenne продължава да разширява границите на това колко приятно може да бъде шофирането на SUV, който същевременно запазва практичността си. Въпреки голямото си тегло и обширното си вътрешно пространство, Cayenne се усеща като истински високопроходим автомобил, като дори базовият V6 двигател с мощност 355 к.с. предлага много висока мощност. Ако преминете към върховия V8 с 460 к.с. с два турбокомпресора, ще имате автомобил, който може да остави някои спортни автомобили настрана от линията, и ще можете да вземете цялото си семейство на разходка.

Всеки вариант с бензинов двигател, без изненада, е много жаден за гориво, но за по-екологично настроените се предлага и хибриден задвижващ агрегат с мощност 455 к.с. за 2022 г. Списъкът с опции на автомобила е едновременно обширен и много скъп, но все пак Porsche не са точни известни с това, че са с отлична цена. Макар че високата цена и бруталното изпълнение означават, че той не е за всеки, ще ви е трудно да намерите по-добър пример за истински „спортен“ SUV от Porsche Cayenne.

Ford Mustang Mach-E

Нека обърнем внимание на слона в стаята: да, това е електрически кросоувър SUV с емблематичната емблема на Mustang отпред и не, водачите на Mach-E никога няма да бъдат приети като „истински“ собственици на Mustang. Ако оставим настрана съмнителния избор на емблема, Mustang Mach-E е чудесен атлетичен електрически автомобил, който успява да постигне баланс между производителност и всекидневна управляемост. Той изглежда по подобаващ начин, със стилистични елементи, заимствани от обикновения Mustang, и силует, който според  рецензента на Slashgear е по-малък и слаб в действителност, отколкото изглежда на снимките.

Качеството на интериора е чудесно, особено като се има предвид, че в миналото то не винаги е било силна страна на Ford, въпреки че огромният 15,5-инчов централен сензорен екран няма да е за всеки. Разположението на контролните уреди явно е вдъхновено от Tesla, с много малко физически бутони и повечето неща се управляват чрез сензорния екран, но това придава на автомобила по-футуристично усещане от другите модели на марката. Както често се случва с електромобилите, представянето е ударно още от самото начало, като Ford твърди, че времето от 0 до 100 км/ч е само 4,8 секунди, а при моделите GT – още по-малко. Със сигурност това не е автомобил за средностатистическия купувач на Mustang, но с Mach-E Ford предизвика интерес в една цяла нова група потенциални клиенти – и в процеса на работа създаде електрически автомобил, който е страхотен сам по себе си.

Chevrolet Suburban

Suburban е най-големият SUV, който Chevrolet предлага, и е идеален за превозване на големи семейства, много багаж, ремаркета или каквото друго искате. Suburban 2023 наскоро стартира с най-новата технология за полуавтономно шофиране Super Cruise на GM, но освен това не се е променило много през последните няколко години. Работата е там, че това не е необходимо, тъй като причината Suburban да остане вечен бестселър, въпреки че е една от най-старите марки на пътя, е проста: пространство. На пазара има много малко леки автомобили, които предлагат толкова просторен интериор като Suburban, което означава, че купувачите обикновено могат да пренебрегнат другите недостатъци на SUV.

Той може да е огромен, например, но интериорът невинаги е на ниво по отношение на качеството, особено в по-високите модификации, където цените започват да се доближават неудобно до истински луксозни конкуренти. Базовото му окачване също е по-скоро добро, отколкото страхотно, и е достатъчно да се каже, че той далеч не е най-ефективният SUV на пазара. Но всички тези неща имат по-малко значение, ако просто търсите голям автомобил, който може да превозва хора или товари с лекота, и само заради това Suburban запазва титлата си на един от най-добрите американски SUV.

Rolls-Royce Cullinan

Той може и да надхвърля бюджета на повечето хора, но не може да се отрече, че Rolls-Royce Cullinan представлява върхово постижение в областта на луксозните SUV автомобили за малцината щастливци, които могат да си го позволят. Моделът от 2022 г. се предлага с всички обичайни характеристики на Rolls-Royce, включително повдигнати задни седалки за по-добър изглед през задните прозорци и вграден охладител за шампанско, разположен между задните седалки. Освен това той е по-способен, отколкото може да се очаква, извън пътя, въпреки че много малко купувачи вероятно ще изпитат нужда да проверят това сами.

Ако „обикновеният“ Cullinan все още не е достатъчно добър, Rolls-Royce предлага и версия Black Badge, която струва близо половин милион долара. SlashGear шофира Cullinan Black Badge и го нарече „неочакван урок по простота“, тъй като въпреки огромния набор от сложни системи и луксозни функции, всяка от тях е проектирана с цел да улесни максимално живота на собственика. Много малко са автомобилите, които могат да създадат такова усещане за изключителност и същевременно да бъдат толкова прости за разбиране от самото начало. Това е полярната противоположност на типичната луксозна баржа, която изисква наръчник с инструкции, за да се възползвате максимално от нея, но ние смятаме, че тя е още по-добра за това.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини