От х:

Днес в x:

Имотната мафия ужили и СИК. Преглед на националния печат

Здравната каса цяла година глобява незаконно, отбелязва „Дневник"
Цяла година в здравеопазването се е работило по незаконни правила и сега всички, които са били глобени за нарушаването им, могат да съдят здравната каса. Това стана ясно, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожни почти всички основни текстове от правилата, които наложи управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ако всички неправилно глобени си потърсят парите, здравната институция, чийто бюджет е 1.6 млрд., ще трябва да изплати поне 20 млн. лв.
Правилата бяха наложени еднолично от касата въпреки недоволството на лекарите и заради липсата на Национален рамков договор. Според ВАС към 27 декември 2007 г. УС на НЗОК не е имал законово основание да взима такива решения. Поправките в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат при липса на рамков договор да се прилагат условия, определени от касата, са обнародвани в Държавен вестник на 28 декември 2007 г. и влязоха в сила от 1 януари 2008 г.
Решението на съда на практика отмени регулативните стандарти за семейните лекари и премахна ограниченията на талоните за препращане на пациентите към специалист. Незаконни се оказаха още: лимитите за прием на пациенти в болниците, забраната за лекарите да работят на повече от един договор, изискването за акредитационна оценка за лечебните заведения, които искат да работят с касата, невъзможността пациент да се лекува по повече от една клинична пътека в рамките на месец. Заради тях много болници ограничиха приема на пациенти и операциите, други дори не успяха да сключат договор за работа с касата по определени пътеки и така свиха дейността си. Новите лечебни заведения пък бяха принудени да чакат до септември, за да получат възможност да работят с НЗОК. От здравната каса в четвъртък отказаха какъвто и да било коментар за решението и последиците.
Тези текстове са обявени за нищожни и на езика на правото това означава, че никога не са съществували, каза д-р Стойчо Кацаров от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, един от вносителите на жалбата във ВАС. От това следва, че всички санкции, наложени от НЗОК през годината по обявените за незаконни членове, трябва да бъдат отменени. Кацаров обясни, че всеки засегнат може да претендира за нанесени вреди и пропуснати ползи. Например лекарите могат да съдят касата за пропуснати ползи заради невъзможността да работят по повече от един договор, а болниците - заради ограничението да приемат пациенти над определен лимит, каза Кацаров. Той добави, че вероятно здравната каса ще приеме същите правила и за догодина, но сдружението е готово отново да ги атакува в съда.
Още утре ще внесем иск в НЗОК да ни бъдат възстановени глобите заради приемани по два пъти в месеца пациенти и ще си поискаме парите за лечението на съпътстващите заболявания на болните, за които досега не се плащаше, заяви д-р Димитър Димитров, директор на болница "Св. Анна" и шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Той допълни, че скоро ще има среща с ръководителите на болниците, на която ще решат как да постъпят. На въпрос не се ли страхува, че здравният министър Евгений Желев може да санкционира шефовете на болници, които ще съдят касата, д-р Димитров отговори, че министърът трябва да уволни мениджърите, които не си потърсят дължимите суми. Глобите, наложени на "Св. Анна", са около 30 хил. лв., но ще проверим разчетите, за да видим какви други загуби имаме, допълни Димитров.
Ренета Инджова, финансов директор на "Токуда" - болницата, която имаше най-много проблеми с касата заради надвишените лимити, каза в четвъртък, че няма да търси реванш. Радвам се, че цялото общество ще разбере колко грешна е методиката, по която работи НЗОК, каза тя. Според нея по-големите негативи за "Токуда" са не финансови, а морални, защото непрекъснато се е внушавало, че болницата е източвала касата. По думите й сега се е оказвало точно обратното.
Колко ще трябва да плати здравната каса на неправилно глобените още е трудно да бъде изчислено. В бюджета й за 2008 г. са предвидени приходи от 22 млн. лв. от глоби и санкции, но по-голямата част от тях се очаква да дойдат от работодатели, които не са осигурявали служителите си.
От Българския лекарски съюз в четвъртък изразиха благодарност, че съдът е защитил правата и интересите на лекарите и болните. "Ръководството на БЛС призовава директора на касата Румяна Тодорова и председателя на управителния съвет Емил Райнов да си подадат оставката с достойнство", се казва в писмо на съюза. От съсловната организация изразиха готовност да помогнат на всички, които искат да си потърсят парите от касата.
Жалбите срещу решението на УС на НЗОК бяха подадени още през февруари от Центъра за защита правата в здравеопазването, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, болницата в Белоградчик и още няколко лечебни заведения и неправителствени организации. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Експерти: Замразяването на средства по време на криза е грешка
Повече пари за здравеопазване и ясна визия за реформа поискаха участниците в кръгла маса на тема "Реформи в "резерва" - как се финансира българското здравеопазване чрез бюджет 2009". Те се обявиха против идеята 400 млн. лв. от здравните вноски да отидат в резерва на БНБ, а не за плащания за медицински услуги. Отделянето на част от здравните вноски в резерв показва, че управляващите нямат ясна визия как тези средства могат да финансират системата. Това е замразяване, нефункционално в ситуация на икономическа криза, заяви д-р Стойчо Кацаров от Сдружението за развитие на българското здравеопазване. "В Австрия публичните средства покриват 90% от лечението и 85% от цените на лекарствата. В България тези проценти са съответно 55% и 37%. Всичко останало гражданите плащат кеш", допълни доц. Атанас Щерев (БНД). Според него е крайно време да се въведе доплащане, да се каже ясно какво се поема от касата и останалото да се плаща от частните здравни фондове.
Пробихме банковата тайна на Швейцария, хвали се „Труд"
Федералният съд на Швейцария свали банковата тайна, за да се види богатството на трима българи, разследвани за пране на пари.
Безпрецедентното съдебно решение е взето по искане от международния отдел на българската прокуратура и се отнася до прочутия Евелин Банев-Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева.
На светло излизат сумите по сметките на три свързани с българите фирми - Valner Finance Corp., Bayle Park Ltd и Overton Services Ltd. Главната прокуратура на Швейцария е разпоредила незабавно да се предостави на София пълната документация за тях.
Разкритието става по искане на наш обвинител, чието име вчера колегите му не съобщиха от съображения за неговата сигурност.
Мафията с имоти дори ужили СИК, коментира „24 часа"
Имотната мафия в София успя да открадне дори апетитен парцел, собственост на фирма на бившата групировка СИК. Земята пред ХЕИ в кв. Банишора се оказа не на Столичната община, а на дружеството "Фаст Ком".
В него съдружници са били Големия Маргин, убитият Димата Руснака, Любен Пехливанов и други сикаджии. "Фаст Ком" придобила терена през 2006 г., купувайки го от арабин. Той пък му станал собственик, заменяйки го за друг имот с общината. Измамници обаче смятали запуснатата земя за общинска. Така през септември тази година изфабрикували фалшив договор за покупко-продажба между кмета Бойко Борисов и 33-годишната Мима.
"Фаст Ком" е подала жалба в полицията за измамата, а мистериозната собственичка е избягала в Германия.
Ужилените са подали преди дни жалба в столичното Второ РПУ, което вече разследва далаверата.
Теренът пред ХЕИ в кв. Банишора, за който "24 часа" пръв писа преди седмица, се оказа собственост не на Столична община, а на фирма "Фаст Ком". Това установи репортерско разследване. Нейни собственици са били известни представители на родния ъндърграунд, между които Красимир Маринов - Големия Маргин, показно убитият Димитрий Минев - Димата Руснака, и Любен Пехливанов По-късно Руснака и Големия Маргин напускат дружеството, но местата им се попълват от други сикаджии от близкото им обкръжение. Фирмата е с разнопосочен предмет на дейност - от телекомуникации до развлекателен бизнес и туризъм.
До средата на 2008 г. "Фаст Ком" държи като юридическо лице и част от почистващото дружество "Волф" на Румен Гайтански - Вълка, показва справка в информационната система ДАКСИ.
През 2006 г. сикаджиите придобиват чрез "Фаст Ком" терена пред столичната ХЕИ от арабина с българско име Либер Лалев. Плащат за имота 1 008 000 лева.
Справка в службата по вписванията в Софийския районен съд сочи, че от 2005 г. златният терен няколко пъти сменя притежателите си и натрупва досие в службата по вписванията.
Първо регионалното министерство го прехвърля на община Сердика, а тя го заменя срещу друг недвижим имот и така стопанин му става Либер Лалев
Имотните измамници обаче не са знаели тези важни подробности. Смятали са запуснатия терен за общински. Така през септември тази година изфабрикували фалшив договор за покупко-продажба.
Страни по него са 33-годишната Мима и кметът Бойко Борисов. Според документа никому неизвестната дама става изведнъж притежател на 3000 кв. м в район Сердика, бул. "Сливница", жк. Банишора, кв. 39 срещу сумата от 210 хил. лв. Така цената на 1 кв. м излиза 70 лв. Според брокери през септември най-ниската пазарна цена за кв. м в същия район е била между 800 - 1000 евро.
В документа е фиксирано, че върху продадената площ ще се градят жилища и офиси.
Проверка на вестника установи и други любопитни подробности по скандалния случай.
Скицата на имота е издадена на 16 септември данъчната оценка на 17-и, тоест почти работна седмица след подписването на договора за покупко-продажба.
Експерти от Столична община са категорични, че при подобни сделки и скицата и данъчната оценка трябва да са налице преди полагане на подписите.
Недоумение буди и фактът, че те са издадени на името на купувача Мима, а не собственика към момента - община "Сердика", както изисква правилникът за търгуване на общински терени.
Измамниците заложили в договора и друга хитра уловка. На няколко места в текста категорично се споменава, че земята се намира в район "Сердика", откъдето са издадени различни документи по сделката, но в последното изречение се казва, че договорът е подписан в пет еднообразни екземпляра, а единият от тях е предназначен за район "Триадица".
Целта на уж "неволната" техническа грешка е да се заметат следите на измамата и опасният договор да не стигне до управата на район "Сердика", откъдето може да размирише далаверата.
Фрапиращите пропуски и неточности, обаче са убягнали от вниманието на съдията по вписванията при Софийския районен съд Павлета Тасева.
На 18 септември тя експресно е регистрирала фалшивата сделка, без да се притесни от явните несъответствия и грешки в представените й книжа. Не се е запитала даже защо след като имотът е в "Сердика", копие от вписания договор трябва да отиде в "Триадица".
Не е направила и елементарна проверка в собствената си служба, която недвусмислено щяла да й покаже, че през последните 4 години скандалният терен е вписван 3 пъти и си има реален собственик. Може би случайно Тасева е съдийката, ударила подписа си и върху други 6 скандални измами с подпис менте на Бойко Борисов. Те бяха разкрити от Икономическа полиция при Шесто РПУ. Сред тях са 14-те дка в кв. Стрелбище, закупени от Петър Драшков, градинките пред СДВР и пред храма "Св. Николай Софийски".
Пред "24 часа" Тасева се оправда, че не е знаела, че договорите са неистински. "Вписването не поражда права. Вписват се актовете, а не правата
Следователно никой не може да черпи права от нищожен или недействителен акт, независимо на какво основание е обявен за такъв.
Тоест вписванията на тези фалшиви договори със Столична община, за които сега ни атакуват, са нищожни", обясни Тасева.
Нови интриги разцепиха десните, пише „Монитор"
Ден след призива на парламентарната група на ОДС за създаване на обща група в Народното събрание, която да обедини партиите членки на ЕНП, нови интриги разцепиха десните.
Няколко часа след обръщението на сините по инициатива на Демократи за силна България е била насрочена среща на ниво зам.-председатели, на която е обсъдено предложението на Иван Костов за създаване на Обединена проевропейска опозиция, в която да влязат и БНД и "Атака". На разговора обаче не са били поканени представители на СДС.
В конфузна ситуация изпадна вчера сутринта депутатът от ДСБ Веселин Методиев, който попитал синия Христо Кирчев защо не отговаря на телефонните му обаждания.
Кирчев и другите депутати от ОДС обаче твърдят, че никой не ги е търсил. Совалките срещу предложението на ОДС за създаване на обща парламентарна група продължиха и вчера в кулоарите на Народното събрание. В тихите ъгли на кулоарите депутати от ДСБ разговаряха с Венцислав Върбанов от "Обединени земеделци" и Борислав Българинов от ССД, като ги "навиваха" да откажат инициативата на сините и да се включат в Координационен съвет на опозицията.
Междувременно вчера сините се обявиха против една от най-важните точки в т.нар. Декларация за създаване на Обединена проевропейска опозиция, изготвена от ДСБ. Те не са съгласни с предложението на Костов решенията в т.нар. Координационен съвет на опозицията да се взимат с 2/3 от гласовете на всички народни представители в опозицията. От ОДС набързо съзряха "тънките сметки" на Командира, че при този вариант решения могат да се взимат само с гласовете на ДСБ и на БНД, без да е нужна подкрепата на останалите опозиционни избраници от ОДС, ССД, "Атака", "Обединени земеделци" и независимите.
"Обидени" от предложението само един представител от независимите избраници да има в Координационния съвет останали и хората на Стефан Софиянски. Те също не отишли на срещата в сряда.
Изненадващо след коментарите си за ЛИДЕР и Движение "Напред", ДСБ поканиха в сряда на разговор и ВМРО и ЗНС, които са част от коалицията. На тях им е било предложено да се включат в опозиционния Коoрдинационен съвет и да откажат предложението на ОДС за обща опозиционна парламентарна група. Като аргумент е било изтъкнато от хората на Костов, че по този начин всяка група ще запази идентичността си, но в същото време опозиционните депутати ще се координират за спорни законопроекти или вотове на недоверие.

Студентите на улицата, плаши „Труд"
Гръцка вълна се надига днес в столицата. По примера на съседите студенти от цялата страна излизат на улицата заради убития им колега Стоян Балтов. Той бе пребит до смърт в Студентски град в нощта на 5 декември. Над 2000 младежи вече са потвърдили в интернет, че ще участват в мирното шествие. Бунтът тръгва от Медицинския университет, където учеше Балтов. Протестът ще бъде воден от ректорите на висшите училища в София. Рамо до рамо с възпитаниците си по улиците ще са шефовете на медицинския университет Ваньо Митев, на СУ Иван Илчев, на Техническия Камен Веселинов и десетки преподаватели. Шествието тръгва от зала "Христо Ботев" и ще завърши пред общината на Студентски град.
Митингът е организиран от колегите на починалия Стоян Балтов от Медицинския университет. В памет на загиналото момче днес до обяд във висшето училище няма да има никакви занятия, каза за "Стандарт" ректорът проф. Ваньо Митев. Останалите шефове на висши училища също са гарантирали пред Митев, че ще освободят от лекции всеки студент, излязъл да почете паметта на Стоян. Шествието ще потегли точно в 10,30 ч днес от зала "Христо Ботев" в студентското градче, ще мине покрай лобното място на Стоян - дискотека "Амнезия", както и покрай 7-мо РПУ. Мълчаливият протест на младежите ще завърши пред общината в квартала.
По време на шествието студентите ще прочетат списък с 10 искания за сигурността и строителството в Студентския град. "Настояваме за трезва преценка на ситуацията в Студентския град от полицията. Категорични сме, че това не е убийство по погрешка, а предумишлено убийство. Искаме законът да се прилага за всички еднакво", представи исканията Иван Гатев, студент и съученик на Стоян. Пред общината пък младежите ще настояват градът отново да стане наистина студентски, "а не свърталище на мутри от цяла България, както е сега". Кандидат-висшистите са изпратили призиви за участие в шествието на министрите Даниел Вълчев, Михаил Миков и Миглена Тачева. Никой от тях обаче не е потвърдил, че ще отиде при младежите. В шествието ще участва само кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев. Освен в София мълчаливо шествие ще има и по улиците в Сливен. Приятели, колеги и стари съученици на Стоян също ще обиколят булевардите в негова памет. Смъртта на младежа потресе съгражданите му и за една седмица те събраха над 10 000 подписа под протестна петиция.
Междувременно майката на Стоян обвини образователния министър Даниел Вълчев, че е поздравил студентите на 8 декември, без да почете с минута мълчание или дори да спомене трагичния инцидент. Каквото и да каже майката на загинал младеж, трябва да й се прости, лаконично коментира в отговор просветният шеф.
Съдът забрани на МВР да слухти в интернет, съобщава „Сега"
Върховният административен съд (ВАС) отне правото на МВР да следи неограничено комуникацията в интернет. Вчера той отхвърли част от Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Текстът, който бе отменен, позволяваше на службите да имат пълен достъп до разговорите и посещенията на всички потребители на интернет.

Наредбата бе атакувана от Програма "Достъп до информация". Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Според отхвърления чл. 5 доставчиците трябваше да осигуряват достъп до съхраняваните от тях данни за нуждите на оперативно-издирвателната дейност и на наказателния процес. Когато става дума за информация, свързана с националната сигурност, те трябваше да пазят в тайна кой е поискал достъп и какви данни е получил. В наредбата дори бе записано, че данните трябва да се съхраняват така, че да могат да бъдат предадени бързо при поискване.
Съдът обаче констатира, че не са предвидени никакви гаранции срещу евентуалната злоупотреба с информацията, нито пък има някакви ограничения пред достъпа на службите до данни на потребителите.
"Изразът "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" е много общ и не дава гаранции за спазване на чл. 32, ал. 1 от конституцията, че личният живот на гражданите е неприкосновен", аргументира се петчленният състав на ВАС. Магистратите смятат също, че се създават предпоставки за безконтролно и нерегламентирано следене от страна на разследващите органи. "Така формулираният текст не поставя условия, препятстващи злоупотреба с възможността да се нарушават конституционно гарантирани права на гражданите", е посочено в съдебното решение.
Друг пропуск в Наредба 40 е липсата на препратки към НПК, Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за защита на личните данни, които уреждат достъпа до информация за личния живот на хората. ВАС възприе и довода на адвокат Александър Кашъмов, че наредбата противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Според нея намесата на държавата в семейния живот и кореспонденцията на гражданите е недопустима.
Наредба 40 бе приета на 7 януари т.г. в името на националната сигурност и разкриването на тежки престъпления. Така България изпълнява ангажимента си към ЕС да приложи Директива 24 за информационните технологии, приета още през 2006 г. За разлика от останалите страни-членки обаче у нас директивата бе въведена като подзаконов нормативен акт, който не подлежи на парламентарно обсъждане и гласуване от депутатите.
Желанието на МВР да знае всичко за всеки интернет потребител у нас предизвика протести пред сградата на ДАИТС под надслов "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете". Вълна от критики заля правителството и в онлайн форумите.
Решението на ВАС на практика обезсмисли една от последните поправки в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), която задължи интернет доставчиците да пазят за срок от 1 година "определени категории данни".
Kлиматът скара европейците, съобщава „Дума"
Европейските лидери започнаха двудневни преговори в Брюксел, посветени на необходимостта в спешен порядък да се уеднаквят позициите на 27-те страни за изход от икономическата и финансовата световна криза. Лидерите на ЕС ще трябва да намерят компромис по три сложни въпроса - да бъде утвърден планът на ЕС за преодоляване на икономическата криза на стойност 200 милиарда евро, да бъде приета амбициозната програма за защита на климата и да бъде обсъден план за ратификацията на Договора от Лисабон. Освен това по време на форума ще бъде утвърдена и политиката за "Източно партньорство", в която ще бъде заложена нова база на отношенията между ЕС и Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан и Грузия.
Две взаимосвързани теми обаче предизвикаха твърде обострени дискусии още в навечерието на срещата - за финансовата солидарност на западноевропейските страни към страните от Източна Европа, както и за запазването на конкурентоспособността на европейската индустрия. Още от самото начало на срещата твърде спорният въпрос за мащабния пакет за борба с климатичните промени породи сериозни разногласия. И докато никой не се стреми открито да промени общите цели, съгласувани от всички 27 страни членки миналата година, правителствата все по-малко проявяваха в последно време желание да се съобразят с т.нар. "точки на крайния компромис" - да наложат допълнителни екотакси за своите индустрии в период на рецесия за еврозоната.
Припомняме, че климатично-енергийният пакет на ЕС, т.нар. споразумение "20-20-20", има за цел да намали вредните емисии с 20% до 2020 г., да постигне енергоспестяване от 20% и да увеличи употребата на енергия от възобновяеми енергийни източници, като той трябва да стане 20% от общото енергийно потребление. Един от възловите елементи на проекта - споразумението за възобновяемите източници - вятър, вълни, слънце и др. - бе постигнато по-рано тази седмица.
Френският президент Никола Саркози, за когото тази среща на лидерите от ЕС е последна в рамките на мандата му като ротационен председател на ЕС, призова партньорите си да загърбят своите различия около плана за борба с климатичните промени. Той посочи, че "Европа не трябва да покаже, че е разединена", предаде АФП. В тази връзка е интересна реакцията на италианския премиер Берлускони, който още при пристигането си в Брюксел заяви, че Италия е готова да наложи вето на споразумението на ЕС за климата, ако не й бъдат направени отстъпки. Според него по време на икономическа криза е неуместно да се вземат решения по проблемите на климата. Малко преди срещата председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг предупреди да не се пренебрегва темата за защитата за климата. Според него "би било историческа грешка, ако темата вече не бъде в центъра на внимание заради финансовата криза". Пьотеринг призова при търсенето на компромис да се вземат предвид интересите на индустрията, за да не се премести тя в Азия.
Непосредсвено преди началото на срещата премиерът Сергей Станишев изрази принципната подкрепа на България за плана на Европейската комисия за икономическо възстановяване. В същото време той посочи, че ще е необходима много добра координация между националните и общоевропейските мерки, защото не е възможно справяне със сегашната криза поотделно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини