От х:

Днес в x:

Зле сме с концесиите, притеснена властта

Нямаме зряло публично-частно партньорство. Тази позиция изрази вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия, посветена на концесиите. Имало няколко прилични концесии за подземните богатства, за услуги, но няма нито една голяма концесия за строителство.

Причина за това Дончев вижда в недоброто законодателство досега. Старият закон беше прекалено чиновнически, смята вицепремиерът. Опитът ни е изключително скромен, подчерта Томислав Дончев.

Общините трябвало да се научат да възлагат концесии, а бизнесът да офертира. Цената винаги е обект на състезание, обясни той. По думите му и срокът на концесията трябва да е състезателен елемент.

511 концесии за подземни богатства се изпълняват в момента, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.

127 милиона лева са приходите до момента от концесионни такси. 74 милиона лева са били приходите през миналата година. Опитваме се да бъдем прозрачни, увери Петкова. Проблем били незаконните концесии.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също взе думата. Тя е доволна от летния сезон, като подчерта, че е засилен контролът. 400 сигнала са подадени на специалния телефон. Над 200 проверки са извършени през летния сезон.

Следващото лято щели да се усетят промените в наредбата за концесията по плажовете. Ще има фиксирани цени за чадъри и шезлонги на плажа от следващото лято. 2 лева за населени места до 10 000 жители, 3 лева за населени места с над 10 000 жители и 4 лева за национални курорти.

Завишена цена ще е условие за едностранно прекратяване на договора с концесионера.

Екоминистърът Ивелина Василева се обяви за ресурсна ефективност. От 2000 година до момента приходите от концесия в нейния ресор възлизат на 31 милиона лева. Само през тази година те възлизат на 4,740 милиона лева. Един милион лева се разпределят към общините.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини