От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда ще спира опасни за здравето дейности

Главната инспекция по труда ще спира дейността на опасни за здравето предприятия, обекти, машини и работни места със самозалепващ стикер и предупредителна лента

Това предвижда проект на наредба, публикуван за обществено обсъждане, съобщи БНР. 

Специалните знаци - стикерът или лентата, ще са с надписи от черни и червени букви върху бял фон. Инспекторите ще ги поставят, когато преценят, че трябва временно да спрат производство, оборудване или работно място, което застрашава здравето и безопасността на персонала. 

По своя преценка те ще решават дали да поставят и двата знака, но ще обозначават опасния обект или място непосредствено, след като установят нарушението и запишат датата. 

На работодателя ще бъде връчен и акт за нарушението, което е довело до спирането. Премахването на знаците за спиране ще се прави, след като са били отстранени нарушенията, довели до застрашаване живота и здравето на хората и нарушенията, посочени от контролния орган. 

Работодателят носи административно-наказателна отговорност по реда на Кодекса на труда, ако самоволно премахне поставените специални знаци или позволи възстановяване на дейността на обекта преди да бъдат отстранени нарушенията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини