От х:

Днес в x:

ДВСК наложи възбрана на още 40 тона месо! Продукцията се изтегля от пазара

Месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия.

Производителите са започнали да изпълняват заповед на ветеринарните инспектори от ДВСК.

Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи.

Следи се стриктно за спазването на заповедта, уверяват от ветеринарните служби.

Ветеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона.

То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи.

Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия.

При доказване наличие на диоксин, месото и продукцията ще се унищожават под контрола на НВМС.

При взимането на пробите стриктно ще се спазват регламентите на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите ще се описва място, произход, партида и собственик.

Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава.

До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна.

В понеделник генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.

Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено.

Служителите на ДВСК имат пълна информация до килограм за движението на месото и продукцията, посочват още ветеринарните сулжби.

Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба извършва цялостна координация по случая между ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.

До момента България е получила 8 нотификации чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини