От х:

Днес в x:

Жените днес не работят и не боядисват

Днес българската православна църква отбелязва денят на Св. Ана. Празнуват Анна, Ана, Яна, Анелия, Аню, Анета, Анюта.

Според Библията Св. Ана е майката на Дева Мария.
На Зимна Св. Ана църквата чества нейното зачатие. Народът нарича този празник Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

В някои райони на страната на този ден се извършват гадателски практики, които са характерни за празника Игнажден, припомня Дарик. За разлика от него, на Зимна Св. Ана полазниците обикновено са деца - най-често малки момичета. Народът вярва, че малките деца са все още невинни души, които не са способни на лоши постъпки.

Този празник се почита също от врачките и магьосниците. Те правят различни заклинания. Според народното поверие, за да е силна една магия, тя трябва да е направена на нивата.
Много хора в миналото са вярвали, че в нощта срещу празника на Зимна Св. Ана магьосниците, чрез своите умения са сваляли луната. Пак според народното поверие те много по-трудно я връщали на предишното й място. За да се предпазят от зли магии, хората на този ден са приготвяли катранени кръстове, чрез тях са гонили всички лоши духове.

Света Ана е покровителката на брака, семейството и майчинството, закрилницата на девиците, вдовиците и бременните, почита се от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им, не боядисват, защото според поверието тогава започват родилните мъки.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини