От х:

Днес в x:

Нов лъв в Зоопарка след кончината на стария, пони атракция за децата

    Лъв на година и половина е новият обитател в хасковския Зоопарк на „Кенана” след кончитаната на стария Борис. 17-годишният издъхна преди около 10 дни заради урологично заболяване. Той е лекуван в продължение на около две седмици, но не успял да преодолее болестта. Ветеринари дори включили системи на хищника от семейство котки, но въпреки това борбата за живота му се оказала безнадеждна.

    На неговото място от хасковския зоопарк взели по-млад лъв от развъдника в Разград. Сега той е затворен в клетка, отделно от двете лъвици. Новият обитател обаче е стресиран, тъй като не е свикнал с обстановка и рядко излиза в откритата плащ от клетката. За да се адаптира ще му бъде необходимо време, казаха от Зоопарка. От ръководството полагат усилия това да се случи по-бързо и всеки ден му осигуряват по 7 кг месо, а също така го подсилват с витамини.

    От известно време Зоопарка на „Кенана” се сдоби и с нова атракция за децата – това е малко пони, съпровождано от стопанин. Дребният кон радва децата, които го обяздват със задоволство.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      По
      посетител
      58 0
      12:30, 2 окт 2016
      Ако и новият лъв затворят в онази кочинка, не ще оцелее и той.Нали до лъвиците има заградено открито голямо пространство.Не е ли то именно за лъвовете.Не може "царят" на животните да е наврян в миша дупка.Хубав ни е зоопарка , чист , в гора , не като Софийския- само бетон и *****.Ама винаги съм се чудила защо лъва и мечката са завряни в онези тъмници в дъното на зоо-то.
    • 2
      Вс
      Всевишния Кенанец
      41 -2
      13:40, 2 окт 2016
      да се командироват шефа на зоопарка и някой зам.кмет да посетят няколко европейски зоопарка, да поразгледат ...Хасковския зоопарк е на хубаво място, но трябва да се инвестира в него, дори една символична такса да е сложи от 1лв пак за нещо ще послужат парите, дори да се направи една сграда с животни като хамстери, аквариумни рибки, канарчета и др дребни животинки за да ги познават децата...определено ще има голям интерес....Мислете мащабно не на дребно..даже в другите области да говорят за Хасковския зоопарк, така както говорят за Богородица
    • 3
      Др
      друг посетител
      9 -8
      14:59, 2 окт 2016
      А клетка за оная лудата бакшишка, превозвачка м кога ще приготвите. Толкова е изперкала от злоба, че и в Болярово не могат да я удържат - за тая само клетка в зоопарка!
      • 78
        78915
        1 0
        20:14, 2 окт 2016
        ??????????
    • 4
      Тр
      Трезвомислещ
      10 -2
      15:25, 2 окт 2016
      Ако дори с 50 ст. такса стане парка ,посещенията ще секнат чувствително в това съм сигурен. Не осирайте нещо което кара хората в града да се чувстват свободни,а за събраните средства от таксата съм сигурен,че няма нещо кой знае какво да се промени там .ПИЛЕТА И НА УЛИЦАТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ. Там в момента в зоопарка има и без това само около 5 или 6 интересни за гледане клетки,всичко друго не е кой знае какво
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      15 -7
      15:45, 2 окт 2016
      Ако ви трябва нова мишка,турете Делян Добрев за експонат.
    • 6
      Дайте да сме по-градивни: Гледах на други места (за Дубай става дума!) Там имат един парк, който специално е обособен за занаяти.Има животни, но те са сложени в отделни заградени места (зайчета, патета и други безобидни) и продават храна за майките и децата - зрънца, слънчогледови семки и други такива .Едно малко пакетче е примерно 2 лв. Влиза детенцето вътре и може да се порадва, да го погали, да го нахрани. Забравих да кажа че влизането при животните също си имаше цена, но беше малка, колкото да им е интересно и на тези, които са си донесли животните.Естествено, има си човек, който следи какво се случва и да не стане някоя беля. Знаете ли колко много деца искаха да пипнат животните и си купиха зрънца и слънчоглед за да ги хранят. Мисля че в нашия зоопарк трябва задължително да направят един красив павилион и да продават вътре храна за животните. Така ще ги учим какво да им дават. Не знам дали знаете колко животни са умрели в нашия зоопарк щото ги хранят с найлони и всякакви пластмаси.Редно е да има култура и да учим децата да не им причиняват вреда. От това зависи как ще ги отгледаме(децата) и какви хора ще станат.
      Имаше и понита и децата се качваха, както в нашия зоопарк.Там обаче това се плащаше също. Е, дано да съм бил полезен на ръководството на парка. Пиша това с добро чувство. Ако не направим хубав и интересен зоопарк няма нужда да мъчим животните.
    • 7
      За
      Заинтересован
      23 -1
      17:04, 2 окт 2016
      Лъвът беше в окаяно състояние,наврян в онази тъмна,влажна и тясна дупка,където освен да лежи и страда нищо друго не му оставаше,поради което не ме изненадва смъртта му. Отдавна беше зле и се учудвам,че едва преди две седмици е започнато някакво,вероятно неадекватно лечение. Хасковският зоопарк въобще не отговаря на никакви световни изисквания,животните масово умират без да се търси отговорност от когото и да е. Кога ще бъде сменено ръководството на зоопарка от хора заинтересовани и в час с времето? Ако ще бъдат мъчени животните,по-добре да няма зоопарк,никой не се радва на нещастни,депресирани и опърпани екземпляри. Общината най-после да обърне внимание на проблема и да назначи за управител компетентен специалист!
    • 8
      Как така урологично заболяване? Защо не са потърсили Д-р Вълканов?
    • 9
      Извинете, редакцията, ще може ли да качите повече снимки на тази лъвица с детенцето, за което Ви благодарим предварително. Може и без детенцето, а и без магаренцето. Мммм бравос, тя си е за витрина красавицата, а вие ме занимавате с някакви мършави котета.
    • 10
      Извинети, редакцията, пак съм аз от караулното, но не се сдържам да ви поздравя за бликащия позитивизъм в последното изречение, да ОБЯЗДВАШ СЪС ЗАДОВОЛСТВО. Браво Ива, браво Иванова!
    • 11
      Фе
      Фея
      7 -1
      20:52, 2 окт 2016
      Направо ме е жал за това животно. Че те повечето домашни котки сигурно имат по-голямо пространство за обитаване. Хасковският зоопарк предизвиква само съжаление към животинките в него. Ходих веднъж и нямам намерение повече да ходя. Като нямат пари за подходящи условия, да подарят животните на цивилизовани зоопаркове. Какво ги мъчат тия животинки?
    • 12
      Пе
      Пена
      7 0
      23:18, 3 окт 2016
      Ей така се ходи в зоопарк , ци....те на папионка и с токчета. Ей, няма край чалгаджийската схема. Що се отнася до зоопарка- без пари толкоз.
    • 13
      eдна хасковлийка
      3 0
      10:01, 4 окт 2016
      А може би не трябва да мъчат животните особено големите като лъвове и мечка с подобни клетки. Щом няма добри условия - не ги затваряйте .Уж сме в Европа , но техните зоопаркове са паркове , а не затвори за животни. Жалка соц картинка е този зоо-концлагер.
    • 14
      Ли
      лиско
      3 0
      12:34, 4 окт 2016
      Драги господа и госпожи, Проблемът е в парите! Има проект за нов зоопарк на същото място, направен по световни норми. В него е предвидено всичко: големи, свободни пространства за животните, обезопасени за хората , детска сладкарница, и т.н.продават се храни за животни, децата научават много за тях..., но този проект на арх. Анета Каменова едва ли може да се открие в общината. И ако трябва да се пращат хора да гледат нека те не са чиновници и политици, а специалисти! Нека забравим социализма, когато от ходене на началници, никой нищо не научи и не се забрави!
    • 15
      Ww
      www
      4 0
      20:32, 4 окт 2016
      Проекта е в общината. Стойност - два милиона лева. Никоя оперативна програма не финансира ремонт на зоологически градини. Капиталови разходи на община Хасково със собствени средства - три милиона лева за година. Там са всички ремонти - улици, общински сгради (детски градини, кметства по села, читалища, училища и др.), подпорни стени, почистване на речни корита и т.н. Трудно ще е за община Хасково на този етап да задели два милиона от собствения си бюджет, въпреки, че проекта е наистина добър и предвижда дори пречиствателна станция. Проблема наистина е в парите....
    Последни новини