От х:

Днес в x:

Обещаният апокалипсис не се сбъдна след Брекзита

Обещаният апокалипсис не се сбъдна: британската икономика е по-стабилна от очакваното след решението на британците да напуснат ЕС и опровергава анализаторите, които прогнозираха, че бързо ще изпадане в рецесия.

Само че има опасност бизнес активността да претърпи сериозен удар идната година и да се забави силно до действителното излизане от европейския блок. А след това? Никой не знае.

Къде се намира британската икономика?

Ударът беше силен, но на първо време краткотраен. Лирата рязко поевтиня, но оттогава се стабилизира. Лондонската фондова борса е на равнище, което превишава котировките от 23 юни, а пазарът на недвижими имоти устоява на удара. Активността в частния сектор удари спирачки през юли, но се подобри през август, инфлацията се стабилизира и продажбите на дребно отчитат добри резултати.

Тези данни, които са по-благоприятни от очакваните, накараха редица институции да повишат прогнозите си. Американската банка Morgan Stanley, която предвиждаше свиване с 0.4% на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, вече залага на нарастване с 0.3%. Конкурентката й Credit Suisse, която очакваше рецесия през втората половина на годината, сега е на мнение, че страната най-вероятно ще я избегне.

Защо засега британската икономика устоява на удара?

До голяма степен, защото домакинствата продължават да харчат. Топло лято, приканващо към барбекю партита, повдигнат дух заради успехите на британците на олимпийските игри, благоприятно обезценяване на лирата за чуждестранните туристи: потребителите си доставят удоволствието да видят, че пинтата с бира е наполовин пълна. 

Трудно бихме могли да кажем, че те грешат, защото "в действителност нищо не се случи" в икономически план след референдума, обяснява пред АФП Скот Корф, директор на Центъра за икономически и бизнес изследвания (Cebr). "Великобритания продължава да търгува свободно с ЕС, така че за износа няма отрицателни последици, а потребителите са облагодетелствани освен това от ниската инфлация и ниската безработица", допълва икономистът. 

Нека да не забравяме и това, че изборът за напускане на ЕС бе направен именно от мнозинството британци. Противно на обезпокоените бизнес среди, тези гласоподаватели нямат основания да се плашат от Брекзит, който самите те са пожелали. След бързата оставка на премиера Дейвид Камерън политическата ситуация се стабилизира с идването на неговата приемничка Тереза Мей, фактор, който работи за "business as usual" (липсата на изненади и продължаване на обичайния бизнес).

Британската централна банка положи усилия, за да внесе успокоение след вота на 23 юни и да смекчи паричната си политика. Министърът на финансите би могъл да обяви мерки в подкрепа на икономиката при коригирането на бюджета на 23 ноември.

И така, всичко върви много добре, госпожо кралица?

Съвсем не. Макар Великобритания вероятно да избегне засега рецесията, растежът й очевидно се забавя. Според почти общото мнение нарастването на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие изглежда ще бъде под темпа, отчетен през второто тримесечие (0.6%).

Освен това 2017-а поражда тревоги. Според доклад на рейтинговата агенция SP Global Ratings растежът ще се забави заради дефицит на инвестиции и има риск надеждата, породена от неотдавна публикуваните данни, да се окаже само един "мираж". Компаниите, още по-решително чуждестранните, вероятно няма да бъдат склонни да харчат пари, докато не се информират за законовата база и търговските отношения на Великобритания след Брекзита. 

Има опасност тази вредна несигурност да се удължи, ако Лондон продължава да протака задействането на член 50, което би поставило начало на преговорите за излизане, а те могат да се водят две години. 

Освен това има и риск отрицателният ефект от спада на курса на лирата да се почувства по-силно, водейки до поскъпване на вносните хранителни стоки, което пък ще окаже натиск върху покупателната способност на домакинствата. Те могат да пострадат и от повишаване на безработица, която да нарасне от сегашните 4,9% до 5,5% идната година, а след това и до 6% през 2018-а, според анализ на финансовото министерство

И след Брекзита?

Там е почти пълна мъгла, защото никой не знае какво ще бъде съдържанието на бъдещото споразумение между Лондон и Брюксел, за което сценариите се множат - от конфликтен развод до приятелска раздяла, та дори и до продължаване на връзката със съжителство без официален брак с поемане на ангажименти. Щом тези условия бъдат определени, и само тогава, икономистите ще могат да предвидят тяхното въздействие върху британската икономика . . . с риск да се излъжат за пореден път. 

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини