От х:

Днес в x:

Свидетел с маска по делото за джихад в Пазарджик

Един от свидетелите по делото за проповядване на джихад излезе с маска от съда, с което предизвика яростта на събралите се привърженици на Ахмед Муса.

Процесът, който се води срещу Ахмед Муса и още 13 души, обвинени в проповядване на джихад и разпространение идеите на "Ислямска държава", започна в края на февруари в Пазарджишкия окръжен съд. 

Като ръководител на ислямистката структура у нас е обвинен Ахмед Муса Ахмед, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната.

Преди днешното заседание пред Окръжния съд в Пазарджик се събраха над 100 жители от ромския квартал "Изток", а полицейското присъствие бе засилено, предаде БНР. 

Ромите бяха недоволни от факта, че един от свидетелите по делото се яви на публичното място с маска. По време на разпита свидетелят разказа, че през лятото на 2014 година е направил забележка на един от подсъдимите - Рангел Илиев, който видял с тениска и шапка, които по думите му били със символите на „Ислямска държава“, а по-късно подал и сигнал в полицията. Заради противоречия в показанията между свидетеля и подсъдимия съдът определи да се проведе очна ставка между двамата. 

Свидетелят сложи маската си на излизане от сградата на съда, а като мотив изтъкна, че не иска да бъде сниман от медиите. Закритото лице обаче провокира бурната реакция на жителите на квартал „Изток“, според които това е вид нарушаване на обществения ред. Ромите настояват свидетелят да бъде глобен или да отпадне забраната за носене на бурки в града

Адвокатите на 14-те обвинени в проповядване на идеите на „Ислямска държава“ и призив към война също настояват свидетелят, закрил лицето си, да бъде глобен. 

"Тази наредба на Общинския съвет касае всички", заяви адвокат Васил Генчев.

На последното заседание единият от адвокатите - Алтай Куцев, и прокурорът по делото - Нели Попова, влязоха в открит спор за начина, по който се разпитва един от свидетелите. 

В знак на протест адвокат Куцев напусна съдебната зала и не пожела да се върне в съда, което наложи прекъсване на заседанието. Магистратите му наложиха и парична глоба.

Делото продължава с разпит на свидетели, а на подзащитния на Алтай Куцев е назначена служебна защита. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини