От х:

Днес в x:

Забавна комедия и изложба със снимки от култови представления показва РДТ за юбилея

Изображение 1 от 5

    С премиерата на  комедийния спектакъл "Рибарски свади" от Карло Голдони, Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" ще отбележи своята 65-та годишнина и ще открие новия театрален сезон, съобщи на пресконференция директорът на културната институция Румен Бечев.   

    Премиерните представления са на 19 и 20 септември от 19.00  ч. в  зала №1 на  Театъра. Участват обичаните от публиката на града актьори Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Румен Бечев, Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова, Никола Орешков, Илия Виделинов, както и най-новите попълнения на театъра Бориса Сарафова, Васил Читанов и Тодор Беров. Режисьор на постановката е Петър Тодоров.

    „Рибарски свади“ е продължение на линията, която Юлия Огнянова заложи перди 25 години на сцената на този театър и така ще отбележим юбилея на този модерен РДТ, който сигурен съм ще продължи да бъде в челната тройка на театрите в България, през които са минали най-големите режисьори", каза Тодоров. Рижисьорът на „Чичовци 2014” и „Румеу и Жолиета от Дунюву”   каза още, че „Рибарски свади” е едно уникално представление. 

    В отговор на въпроса защо за юбилейна премиера не е избрана пиеса от или по Николай Хайтов Бечев обясни, че са избрали комедията заради възможно най-чистата актьорска игра, която е изразена най-силно в стила дел арте и ще превърне представлението в истински празник.

    Действието се развива през 18 век в малкото градче Кьоджа край Венеция. Основното препитание на мъжете е риболовът, а единствената цел на жените е да се задомят. Всяка година през пролетта мъжете излизат в открито море и се връщат след няколко месеца. През това време жените запълват скучното си ежедневие по-малко с работа и повече с плетене на интриги.

    "Изминаха  65 години от създаването на професионалния Родопски театър, ще почетем  хората, които са минали през сцената му  и са оставили своя талант в Родопите, ще представим и младите актьори, които идват да продължат традицията. Ще си видим и нашето старо жилище –читалище „Христо Ботев”, където се е помещавал театъра", посочи част от акцентите в празничния ден Бечев. Във фоайето на РДТ ще бъде експонирана изложба от стари снимки на представления, играни на смолянска сцена, за да се проследи как се е развила през годините културната институция. Целият творчески сезон ще носи белега на 65 години от създаването на РДТ.  Бечев  допълни, че за дейностите, които извършват в театъра, получават изключителна подкрепа и съдействие от община Смолян.

    Директорът на РДТ посочи,че до февруари в репертоарът ,освен премиелният спектакъл „Рибарски свади“ ще се играят „Нощен гост„ по Йовков, две детски пиеси-“Куклата Барби“ и “Зимна история“, която е авторска пиеса на Елза Лалева, съпругата на покойния Кирил Варийски, чийто път е тръгнал от сцената на РДТ. „Продължаваме да играем „Нирвана“, която трябва да се види от всички. Имаме две камерни пиеси „България ЕООД“,комедия на Петър Тодоров и „Страстни посещения“. От февруари започва и изпитен спектъкал на Делян Илиев, той ще прави „Три сестри“ и завършвайки режисура, това ще бъде дипломната му работа на тази сцена“, добави Бечев.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини