От х:

Днес в x:

Кънев за Царските конюшни: РБ е изкупителна жертва на ГЕРБ

Многократно предупреждавах колегите от РБ, че ще се превърнат в изкупителна жертва на провала на ГЕРБ в борбата с корупцията, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Така той коментира във Фейсбук атаката на ГЕРБ срещу Реформаторския блок да оттеглят областния управител на София Веселин Пенев заради скандалната сделка с така наречените Царски конюшни в центъра на София.

В крайна сметка, макар първоначално Пенев да отказа да подаде оставка, защото бил "1000% сигурен, че няма законово нарушение", го направи след изричното настояване на премиера Бойко Борисов, който даде сделката на прокуратурата

"Атаките на Цветанов в предизборен период са винаги срещу РБ, в случая - съгласувано с БСП (не че се учудвам...). Но как може да стоиш на заколение във властта с партньор, който иска политическото ти унищожение, това не го разбирам - нито вчера, нито днес.

А иначе се надявам, че ще дойде ден, в който обществото да има доверие в институциите си, особено прокуратурата. Защото само силна независима прокуратура може да прецени както действията на Веско Пенев, така и бездействието на двама министри и вицепремиер от ГЕРБ, които се оказаха отдавна официално уведомени за сделката",
 написа още Кънев в социалната мрежа.

Вчера, пред българи в Берлин, той заяви, че отговорността за решенията и действията на областните управители е на министър-председателя.   

Междувременно вицепремиерът и лидер на ДСБ Меглена Кунева коментира казуса с Царските конюшни с думите:

"Нито един политик не трябва да изземва функцията на институциите по въпроса". 

Тя допълни, че следи със загриженост казуса и очаква резултатите от проверките по случая. По думите й отговорните институции трябва да бъдат оставени да си свършат работата, цитира я "Фокус".

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че лично Радан Кънев е предложил Веселин Пенев за областен управител. 

"Няма да позволим подобни действия, и те са с определен икономически привкус, да петнят името на сегашния МС и на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението", категоричен беше Цветанов. 

Дончев: Истинският финал ще е разваляне на сделката 

Днес вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV, че самият случай с продажбата на имота за 90 лв. на кв.м е „проблемен”. 

Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 пъти по-висока. Истинският финал ще е като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, но погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, добави той. 

Според Дончев един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. Това можело да се стане ясно, когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е около сградите, собственост на три министерства.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини