От х:

Днес в x:

ГЕРБ ще коригира текстовете за двата здравни пакета

Между първо и второ четене ще бъдат поправени внесените за втори път промени за здравното осигуряване, с които пакетът, плащан от здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Здравната комисия в парламента прие вчера на първо четене текстовете, но със сериозни забележки от страна на представители на ГЕРБ. "Ще приемем текстовете като философия, но те трябва сериозно да се прецизират, защото в този си вид могат да доведат до сериозни проблеми в здравния сектор, а също така за втори път да бъдат отменени от Конституционния съд", обясни шефката на комисията Даниела Дариткова, цитирана от в. „Сега“. 

Това мнозинство вече веднъж прие идеята на министър Петър Москов лечението, покрито от Националната здравноосигурителна каза (НЗОК), да се раздели на две - приоритетен пакет с всички социалнозначими заболявания и допълнителен, за който да се формират листи на чакащи. И тогава, и сега идеята на Москов е лечението в основния пакет да е 100% гарантирано, а не както в момента - тежко болни хора да чакат или да си плащат. Здравното министерство дори написа наредбата, с която да определи съдържанието на двата пакета, и в допълнителния се оказаха едва три клинични пътеки, сред които такива за гинекологични операции с робот Да Винчи и при инконтиненция. Преди пакетите да влязат реално в сила обаче, Конституционният съд отмени текстовете в закона, но не защото разделянето на лечението на приоритетно и неприоритетно противоречи на основния закон, а защото текстът беше прекалено общ и не задаваше критерии, с които да се определя кои заболявания в кой пакет попадат и така да се гарантира достъпът на пациентите до лечение.

Министерството на здравеопазването (МЗ) пренаписа закона и включи критерии, според които в основния пакет попадат социалнозначими заболявания, промоция и профилактика на здравето, както и всички деца, бременни, родилки, пациенти с животозастрашаващи болести и състояния и с увреждания на жизненозначими органи и системи. Според Дариткова обаче и в конкретните текстове има прекалено неясни формулировки, напр. терминът "състояние", който не съществувал другаде в правната уредба. Същото важи за "промоция на здравето" и "жизненозначими органи и системи". Тя поиска работна група да изчисти тези несъответствия между първо и второ четене, а министър Москов се съгласи с охота.

Според Семир Абу Мелих от ДПС ефектът от разделянето на пакетите ще е финансов и с листите на чакащи касата ще разсрочи плащания към болниците за няколко месеца, но това ще е еднократно. Ефектът върху пациентите обаче ще е дълготраен. Около това мнение се обединиха и другите депутати от опозицията.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини