От х:

Днес в x:

Окончателно: Трайчо Трайков е кандидат-президентът на РБ

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е окончателната кандидатура за президент на Реформаторския блок. За кандидат-вицепрезидент бе избран ген. Съби Събев.

Това реши Изпълнителният съвет на коалицията на днешното си заседание, предаде БТА. 

Решението беше взето въпреки съпротивата на СДС, които държаха на кандидатурата на депутатаГроздан Караджов, категорично отхвърлен от ДБГ. Той, също като Трайков, беше номиниран от Гражданския съвет на Блока. 

Преди днешното заседание в синята централа на ул. "Раковски 134" в София лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски заяви:

"Идвам с нагласа да постигнем консенсус, ако ДБГ не бяха сложили, така да го наречем, запор върху Гроздан Караджов, който е най-успешната кандидатура, отдавна щяхме да имаме кандидат". 

Той обаче уточни, че ако всички днес в ИС гласуват за Трайков, неговата партия няма да се цепи от колектива и да разцепи РБ.

"Държа да подчертая нещо много дебело за гласуването на Председателския съвет миналата седмица, на който не присъствах, а беше заместникът ми Любен Петров - такова гласуване не е имало и който твърди обратното, казва неистина", каза още Лукарски по повод това имало ли е единодушен вот за Трайков на заседанието миналата седмица, както обяви Найден Зеленогорски от ДБГ.

Лукарски подчерта, че Караджов излиза и в анкетите на СДС, и в тези на ДСБ с по-добра подкрепа от бившия енергиен министър. 

"И при положение че всички други колеги, освен ДБГ, твърдят, че подкрепят Караджов, мисля, че можем да постигнем един евентуален консенсус върху тази кандидатура", заяви още лидерът на СДС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче заяви, че идват с една точка от дневния ред - утвърждаване на кандидатурата на Трайков, така, както е предложена от председателите на партиите. 

Той напомни, че неговата формация дори не е номинирала свой избраник, за да улеснят процеса по избор на общ кандидат. 

"Има решение на Председателския съвет, Трайчо Трайков е по-добър, защото успя да обедини председатели на партии миналата седмица", коментира още Кънев.

На влизане в централата на СДС Меглена Кунева отказа изявление.

Преди няколко дни самият Трайков коментира, че ако той е кандидатът на РБ и не стигне до балотаж, ще призове симпатизантите си да подкрепят този на ГЕРБ. Очаквал същото и от тях.

По-рано днес кандидатурите си за президент обявиха лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която ще се яви в двойка с Минчо Спасов от НДСВ, и независимият депутатВелизар Енчев с кандидат-вицепрезидент Биляна Грънчарова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини