От х:

Днес в x:

И у нас ще се свалят регистрационните табели при нарушение на пътя

От Реформаторския блок (РБ) внасяме промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сваляне на номерата на МПС, когато шофьорът е извършил тежко нарушение като превишаване на скоростта с 50 и повече км/ч.

Това заяви на обществена дискусия в Сливница за безопасността на отсечката Калотина – София Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, избран от Софийска област и член на правната и вътрешна комисии в парламента. Събитието беше организирано от Делчев и Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента и заместник-председател на ДБГ, по повод оплаквания от страна на жители на Драгоман, Сливница и Божирище за безразсъдно каране от страна на преминаващи всяко лято гастарбайтери, които предизвикаха и тежката катастрофа край Драгоман в края на юли. В дискусията се включи заместник-областният управител на Софийска област, представители на ОД на МВР – София, Областното пътно управление, Асоциацията на пострадалите при катастрофи, представители на местната власт от Драгоман и Божурище, на авто форумите, мотористите и гражданското общество.

Моята кауза като председател на транспортната комисия в Народното събрание е безопасността на пътя. Не искам да сме първи по смъртност на пътя в ЕС, а да сме първи по БВП, каза Ананиев. Според думите му събираемостта на глобите от чужденци е много ниска – под 10%. От 13 346 глоби, наложени на чуждестранни граждани през 2015 г. само 524 са платени, това е недопустимо и създава усещане за безнаказаност, каза Ананиев.

Трябва да бъде повишена събираемостта на наложените глоби и за български, и за чуждестранни граждани, категоричен бе Делчев и добави, че ще бъдат предвидени законови промени, според които всеки, извършил нарушение у нас няма да има право да напуска страната преди да заплати, наложената му глоба. Ще настояваме за синхронизиране на системите на КАТ и Гранична полиция и при извършено нарушение и неплатена глоба на границата нарушителят да бъде принуден да плати, за да излезе, каза още той.

Делчев поясни, че се предвиждат и въвеждането на забрана за чужденци да напускат страната, когато срещу тях се води разследване.

По проблема с нарушенията по пътя и безрасъдното каране Ананиев добави, че органите на реда трябва да направят анализа на участъците с концентрация на ПТП и там да бъдат поставени видеокамери и да има засилено полицейско присъствие.

Председателят на ОбС Драгоман Методи Методиев заяви, че от Общинският съвет ще поискат да бъде поставена камера и знак за внимание на моста, на които стана инцидентът с младото семейство мотористи. Според думите му един от основните проблеми в посочената пътна отсечка е, че гастарбайтерите са изморени от шофирането и често се случва да заспят по време на движение, затова Методиев предлага на границата да има кампания, която подканва водачите да шофират само отпочинали.

Станимир Станимиров, пострадал при ПТП в участъка, призова да бъде поставена мантинела или т.нар. "джърсита", които не позволяват навлизане в насрещното, тъй като в началото на отсечката от София към Калотина най-честите инциденти са причинени именно от навлизане в насрещното платно, а представителят на Оластното пътно управление пое ангажимент да бъде направен подобен проект.

От асоциацията на пострадалите при ПТП също поискаха поставяне на повече камери. Представител на простестиращите мотористи също заяви, че трябва да се наблегна на събираемостта на наложените глоби и поиска равноправно третиране на водачите на мотори и други МПС.

Депутатът Настимир Ананиев заяви, че подкрепя искането, както и идеята за създаването на знак "Внимание! Мотористи".

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини