От х:

Днес в x:

Въпреки спада на бежанския поток, центровете "Миграция" остават препълнени

За втора поредна седмица МВР отчита спад на бежанския поток. Въпреки това се повишава запълването на центровете на Държавната агенция за бежанци (ДАБ), а тези на дирекция "Миграция" към вътрешното министерство се препълват.

През последната седмица са задържани 645 чужденци без регистрация. За сравнение предишните две седмици броят им е съответно 650 и 816. Успоредно с това обаче настанените в центровете на ДАБ са 4 061, което е запълване от 79 % от капацитета им. В началото на тази седмица министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че към 60 - 70 % са запълнени центровете им, а неспазването на споразумението за реадмисия от Турция крие рискове за пред България. 
Центровете към дирекция "Миграция" на МВР пък са препълнени. Към началото на септември там са настанени 1 446 чужденци, което е 154 % на запълване, сочат данните на полицията. Премиерът Бойко Борисов неведнъж през последните седмици се оплака от препълване на центровете "Миграция". По време на дипломатическите си совалки в Турция и Германия, на които бил поел инициативата да възроди диалогът между Турция и Европейския съюз за спазване на споразумението за реадмисия на мигранти, той изтъкна, че капацитетът на центровете е надвишен.

Според данните на МВР и тази седмица Турция не изпълнява споразумението за приемането обратно на мигранти, тъй като от молби за връщането на 104 души, само петима са приети.

Най-голям брой чужденци е задържан във вътрешността на страната, на второ място полицията ги залавя при напускане от страната, показва информацията на министерството през последната седмица. И през последните седем дни най-много са задържаните от Афганистан, следвани от тези от Ирак и Сирия.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини