От х:

Днес в x:

Няма да има в скоро време европейска армия, обяви Брюксел

Европейският съюз няма да има своя собствена армия в близко бъдеще, но междувременно той трябва да играе по-сериозна роля по отношение на сигурността. Това обяви шефът на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от „Франс прес”.

„Ние всички сме съгласни, че европейската армия не е нещо, което ще се случи в скоро време”, заяви Могерини след неофициална среща на 28-те външни министри на страните от ЕС в словашката столица Братислава.

„Но това, което може да се случи много скоро, ако страните членки са решени, е напредък в полето на европейската отбрана и това е, което сложих на масата днес”, уточни тя.  

Някои страни членки на ЕС, начело с Великобритания, са съгласни с принципа на засиленото сътрудничество в областта на отбраната, но сепротивопоставят на идеята за отказ от критически важното суверенно право да имат своя собствена политика за сигурност.

Въпреки това все по-големият списък от предизвикателства за сигурността - от мигрантската криза до международния тероризъм, окуражи Европейската комисия и Могерини да прокарват идеята нататък.    

След 50, 60, 100 години, кой знае?”, коментира Могерини на пресконференция, запитана за възможността за „Европейска армия”. По думите й, важното нещо било, че всички министри оценили плановете, като сега било време за реални неща и това било само началото.  

По-рано тази година Могерини публикува „Глобална стратегия за външна политика и политика за сигурност”, печелейки одобрение от лидерите на ЕС да разработи плана си.

Могерини уточни, че външните министри били единодушни в подкрепата си на концепцията и сега ще работи по конкретни предложения, за да го въведе в действие, предполагайки, че първите оперативни резултати биха могли да бъдат налице в началото на следващата година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини