От х:

Днес в x:

АВВА счупиха няколко рекорда през 2008 г.

Малката британска компания Bocu би трябвало да припява хита на ABBA "Благодаря за музиката", след като продажбите й скочиха многократно през тази година, коментира „Таймс Магазин", цитиран от БГНЕС. Макар че вече 20 години шведският мега-квартет нямат нито един нов запис, през тази година песните им, които все още са на устата на много хора по света, счупиха няколко рекорда. Групата отново е на върха на класациите и популярността й продължава да е огромна. През лятото Агнета Фелтског, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Лингстад стигнаха до първо място в чарт-листите на Европа за пети път с компилацията от своите хитове Gold.

Едновременно с това филмът "Мамма Миа!", направен по едноименния мюзикъл с песни на легендарните шведи стана най-гледания британски филм по света за всички времена с печалба от 67 млн. паунда само пред първата седмица, изпреварвайки дори сериите за Хари Потър. Ако „Мамма Миа" би трябвало да се сравнява заедно с холивудските бокс-офис рекорди, то пред него може да застане само "Титаник". Тази седмица DVD-версията на филма също се превърна в най-продаваното заглавие във Великобритания с 1,7 млн. продажби само през първия ден.

И това не е всичко: през четвъртото тримесечие на годината два от петте най-продавани албума принадлежат отново на АВВА. Всичко това звучи като нежна музика за ушите на британскака издателска компания Bocu, която предвидливо закупи правата върху песните на АВВА още преди 30 години. Този успех би могъл отново да влезе в Книгата на рекордите в бизнеса, защото Bocu е най-малката компания в света, постигнала подобен феноменален успех – тя се състои само от двама души!

В момента обаче те държат 15,1 процента от всички продавани заглавия във Великобритания и Европа – само защото държат правата върху песните на АВВА. А това е успех, който може да се сравнява само с този на гигантите Warner и Sony. Основател на Bocu още в средата на 60-те години е Джон Спалдинг, който вече е на 74 г. Той споделя формулата на успеха си: "Много е просто – песните наистина са много добри".

Спалдинг допълва: „АВВА са толкова популярни, че след като някога много хора ги харесваха, сега техните деца продължават да купуват музиката им и да поддържат бизнеса. Според мен те ще останат евергрийни в музикалната индустрия". Саундтракът на "Мамма Миа" през юли се превърна във втория бестселър на групата, след тяхната компилация с хитове от 70-те "Gold". Досега в света от саундтрака са продадени 4 млн. копия в света, а само във Великобритания – над 900 000. Продажбите на Gold изпревариха дори Оейсиз с последния им албум (Whats the Story) Morning Glory?. Албумите се издават от лейбъла на "Полидор", чиито генерален мениджър Питър Лорейн доволно потрива ръце: "Отворихме врати за хора, които никога преди не са чували тази музика. Това не е само носталгия. Изведнъж групата спечели и младата съвременна публика".

Това е вероятно причината Полидор да предложи на пазара за Коледа комплект от девет диска с музика на АВВА. Освен това в сътрудничество със Sony за Нова година ще се появи и караоке-играта Singstar Abba, която е предназначена за конзолата PlayStation. Дженаро Касталдо от музикалния лейбъл HMV също не пести суперлативите: "Без съмнение АББА ще бъде хитът на тазгодишните коледни продажби – особено Mamma Mia! като саундтрак и DVD. По време на криза хората отново се обръщат към слънчевия оптимизъм на ABBA.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини