От х:

Днес в x:

Четири ”Ф-15” на САЩ са прехвърлени в авиобаза Граф Игнатиев

В авиобазата Граф Игнатиево бяха предислоцирани вчера четири самолета "Ф-15" от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ, предаде БТА.

Изтребителите ще участват заедно с български "МиГ-29" "в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни в периода 9-16 септември", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На 24 август правителството прие решение за временно американско участие в охраната на въздушното пространство.

При изпълнение на съвместни задачи по въздушното патрулиране (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Българи участват в маневрите "Жив дух 2016" в Грузия

Български и американски военни участват в многонационални учения в Грузия, предаде от друга страна БТА. Включени са още Румъния, Украйна и Латвия.

Маневрите с кодово име "Жив дух 2016" се провеждат в района на град Ахалцихе. Те ще продължат 9 дни според съобщение на грузинското министерството на отбраната

Участниците ще отработят стрелба с бойни муниции. Ще се включат грузински танкове, бронирани автомобили на морската пехота на САЩ и американски противотанкови ракети ТОУ (TOW).

Ученията "Жив дух" бяха проведени за първи път през 2011 г., отбелязва агенция Синхуа. Първоначално те бяха двустранни, с участието на Грузия и САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини