От х:

Днес в x:

Вестник "Заман-България" спира да излиза

Спирането на поредния вестник в България е факт. Двуезичното издание на български и турски език "Заман-България" вече няма да се печата, съобщиха за ОFFNews от редакцията на изданието.

Последният брой вече е отпечатан, а водещото му заглавие е "Сбогом, „Заман – България"

До този развой се стига след като турският "Заман" на практика бе национализиран от режима на президента Реджеп Ердоган и от опозиционен вестникът за една нощ се превърна в проправителствен. Управляващите в Анкара често свързваха тази медия с проповедника Фетхуллах Гюлен, който бе посочен от тях като организатор на неуспешния опит за преврат срещу турския държавен глава през юли.

Двуезичното издание присъстваше на българския вестникарски пазар цели 24 години. В началото вестникът се опитваше да следва големия вестник “Заман”, който се печаташе в едномилионен тираж в Истанбул и бе утвърден като едно от най-авторитетните издания в Турция. След това българското издание до голяма степен изгради изцяло собствен облик.

През 2005 г. “Заман – България” учреди Награди за принос към обществения мир в България. Носители на приза са първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев, актьорът Тодор Колев, певецът Орлин Горанов, джаз изпълнителката Йълдъз Ибрахимова, отец Иван, писателят Георги Господинов и други.

От българската редакция на "Заман-България" уточняват, че фирмата издател на вестника - „Брадър“ ООД е решила да инвестира в нов вестникарски проект. Новото издание ще се нарича „Седмичен обзор“/Haftaya Bakış. То също ще се печата на български и турски език.

Абонатите на "Заман-България" ще продължат да получават новия седмичник и няма да са ощетени, обясниха от редакцията.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини