От х:

Днес в x:

Виентам придвижва нови ракетни установки в спорните води на Южнокитайско море

Виетнам дискретно укрепва с мобилни ракетни установки няколко от островите си в спорните води на Южнокитайско море, предава Reuters, като се позовава на информация от западни представители на властите.

Дипломати и източници от военните кръгове твърдят, че през последните месеци Ханой е преместил ракетни установки към пет бази, разположени на островите Спратли – ход, който по всяка вероятност ще засили напрежението с Пекин.

Ракетите са скрити от въздушно набюдение и все още трябва да бъдат оборудвани допълнително, за да бъдат използваеми.

Това обаче може да бъде направено в рамките на едва два - три дни, твърдят източници на агенцията.

Външното министерство на Виетнам обяви, че информацията не е вярна. През юни Ханой съобщи, че няма такива установки или подготвени оръжия в Спратли, но си запазва правото за предприемане на такива действия.

Разгръщането на оръжията идват на фона на струпването на военна сила от страна на Китай на седем острова в архипелага Спратли. Военните стратези на Виетнам са обезпокоени, че изграждането на писти, радари и друга военна инсталация оставят уязвима отбраната на азиатската страна.

Виетнам, Китай и Тайван имат претенции към Спратли, докато Филипините, Малайзия и Бруней имат претенции към част от Южнокитайско море.

Според военни анализатори и чуждестранни официални представители установките са закупени от Израел. Те са изключително точни и с обсег на действие до 150 километра. Главите на снарядите са с маса около 150 килограма. Могат да поразяват безпилотни самолети, кораби и наземни цели. Въпреки че страната притежава руски крайбрежни противоракетни системи с по-голям обсег на действие, ракетно-артилерийската система EXTRA е високо подвижна и ефективна срещу десанти.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини