От х:

Днес в x:

АБВ търси най-доброто решение за България

При определянето на номинацията за президент, АБВ  търси  единствено най-доброто решение за България. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който коментира тезите около номинацията на генерал Румен Радев за президент и възможностите тя да получи подкрепа от страна на партиите от левицата. „Ние имаме амбицията да намерим силното, печелившото за България решение, а в случая решението за Румен Радев е много силно. Той безспорно е един доказан в професията си човек, за който националната сигурност е въпрос номер едно и има качествата и потенциала да се бори за тази кауза. Ние от АБВ и БСП извървяхме много тежък път, защото това решение за обща кандидатура не е априори предположено, а е въпрос на много сериозни разговори и дискусии и е много важно да бъде финализирано бързо, защото българският гражданин трябва да има право на информиран избор“, заяви той.

Петков коментира и забавянето на решението от институциите по удовлетворяване на заявлението на ген. Радев за освобождаване от служба. По думите му прехвърлянето на задачата между Министерския съвет и президентството оставя впечатление за тревога у управляващите. „Всяко бавене от страна на управляващите за освобождаването на ген. Румен Радев от служба създава впечатлението, че той ги плаши и притеснява. ”

В страни от темата, зам.-председателят на АБВ бе призован за становище и по случващото се в родната енергетика. „Много е важно министър-председателят и политическите сили в парламента да намерят куража и волята да седнат заедно и да обявят  решението. Виждаме, че Турция и Русия, които имат огромен проблем и бяха практически пред война, намериха воля да седнат заедно на масата на преговорите и да обявят, че търсят решение на икономически проблеми. В същото време осем месеца в тази ситуация на напрежение по между им, ние не направихме нищо, за да направи“Южен поток“ необратим процес. Този проблем лежи на гърба на министър Теменужка Петкова. Не трябва госпожа Петкова да продължава да пречи на развитието на българската енергетика, както и българската енергетика не бива да бъда оставяна в такива ръце. Имаме поредица от нейни стъпки (на Теменужка Петкова бел.ред.) и действия, които меко казано смущават. Ще дам само един пример: БЕХ тегли кредит за 521 милиона евро, при първоначално три, а в края на годината - пет процента лихва. Парите са предназначени да се покрият дълговете към две от централите в Марица-изток. В този кредит се дава възможност на кредитодателя да направи, при определени обстоятелства, лихвата дори 8.5 процента. В същия този период от време частната компания  „Енерго-про“ тегли достатъчно голям кредит, повече от 100 милиона, срещу 1,3 процента лихва. Това означава , че кредитодателят явно не вижда партньор в лицето на нашата държава, че или държавата ни е пред разпускане, или става дума за тежка корупционна схема, или за некадърност, която трябва да бъда изобличена пред очите на българските граждани, защото от друга страна БЕХ прехвърля този кредит върху НЕК при лихва от 6.5 процента. Тези 6.5 процента лихва ще ги плащаме всички българи. Хората трябва да знаят на какъв енергиен геноцид ги подлага Министерството на енергетиката“.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини