От х:

Днес в x:

Китайско море свети в синьо (видео)

Природен феномен освети в синьо източните брегове на Китайско море. 

Красивото природно явление се нарича "синя сълза". То се появи във водите около град Чанлъ в провинция Фудзиен в източе Китай и привлече на вълна от туристи и любители фотографи.

Феноменът прави вълните да изглеждат пълни с лъчезарна синя светлина, която се стоварва величествено в брега. Когато вълните са по-силни, светлината се разпространява като в ярка светкавица по бреговата линия.

Според местните жители, ефектния природен декор продължил четири нощи, като започна вечерта на 30 юли. Той обикновено се появява между 21:00 до 22:00 часа през нощта, а на 1 август и 2 август е имало най-невероятната и продължителна "синя сълза".

Подобни случаи са били регистрирани във водите на окръзите Пинтай и Лян Джян на град Фуджоу, според местния риболовен морски цетър. Предишни изследвания на пробии от светещата вода показват, че явлението е причинено от организми, наречени Noctiluca scintillans.

"Noctiluca scintillans, сами по себе си, са много специални. Те не светят, когато е спокоен. Но автоматично започва да излъчва светлина, когато го обезпокоят, сходна с флуоресцентната", каза Джън Фулаи от тамошната агенция за защита на околната среда и рибните ресурси.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини