От х:

Днес в x:

Ховърбордите могат да са опасни, предупреждава ДАМТН

Ховърбордите (електрически скейтборди) могат да бъдат опасни, ако не отговарят на определени технически изисквания. Това предупреждават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От агенцията поясняват, че въпросните машини попадат под контрол в обхвата на директивата за машини. Ако указанията за безопасност от инструкцията за употреба не се спазват, уредът може да се повреди. Може да се нанесат и други имуществени щети, както и сериозни телесни наранявания и дори смърт.

Ховърбордът е с две колела. Те балансират и транспортират потребителя с помощта на батерия, задвижвана от безчеткови мотори. За ускорение и за изчисляване центъра на тежестта на потребителя се използват цифрови жироскоп модули. Електрическият скейтборд може да се движи напред, назад, да се завърта в двете посоки или да завива на място на открито и закрито. Той може да издържи човек с минимално тегло 15 кг и максимално – до 120 килограма.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор посочват, че основният проблем при ховърбордите е прегряването на батерията по време на зареждане. То често водело до експлозия, която води до инциденти и материални щети.

Заради високата им цена електрически скейтборди не са масово разпространени у нас.

Експертите предупреждават, че при ховърборд с цена под 400 лв. вероятността да не отговаря на изискванията е голяма.

Въпросните машини се продават онлайн. От ДАМТН отправят съвет към потребителите да не купуват ховърборди в нисък ценови клас. Това със сигурност било показател, че продуктът няма да издържи тестовете.

На митница при внос са проверени 19 модела ховърборди. Общият им брой е бил 1280. Несъответствия не са констатирани.

От ДАМТН възнамеряват да закупят евтини продукти, които да минат изпитание до края на лятото. Задължително условие е машината да бъде маркирана със знака за съответствие СЕ. Той показвал, че продуктът е преминал тестове и покрива изискванията на европейските хармонизирани стандарти за безопасност, уточняват от агенцията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини