От х:

Днес в x:

Владици и свещеници от Пловдив и Смолян отслужиха тържествена литургия в "Свети Висарион Смоленски"

    Истински празник за Смолян събра стотици миряни и гости за храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски” и 10-та годишнина от освещаването на храма в сърцето на родопския град. Тържествената Света литургия в деня на празника, оглавена от Пловдивския митрополит Николай, заедно с много свещеници от Смолян и Пловдив, и още 4-ма владици, продължи 4 часа. Тържественото служение започна още 28 юли с празнична вечерня с петохлебие и продължи в деня на храмовия празник на 29 юли. По покана на дядо Николай в Светата литургия участваха Великотърновският митрополит Григорий, Белоградчишкият епископ Поликарп, митрополитът на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний и викариен епископ на Пловдивската митрополия Арсений.

    След края напразничната служба дядо Николай поздрави официалните гости, представителите на местната и държавна власт, дарителите, миряните и всички в храма, припомняйки героичното житие на епископ Висарион Смоленски. Митрополитът отправи гореща молитва делото на последният родопски епископ и патрон на най-голямата новопостроена църква в България, да продължи да бъде пример и да озарява, и просвещава с примера си в опазване на вярата.

    „Този храм е символ на вярата, а с тези си огромни размери е символ на мъченичеството, защото хотели и ресторанти лесно се строят, а дяволът не иска храмове“, каза дядо Николай и отправи благодарност към основните дарители сем. Здравка и Тодор Баткови, които също бяха сред гостите за тържеството.

    Дядо Николай отличи с духовно звание свещеноиконом секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян отец Запрян и благодари за усилията при служението на митрополит Антоний, който беше епископ в Смолян. След литургията митрополит Антоний благослови и освети новата придобивка на храма. Експозицията от 50 уникални старинни икони вече е подредена в криптата на храма и посрещна първите посетители. Иконите са дарение от сем. Баткови, а уникалната колекция,която вече е предадена на храма.

    Подобна музейна експозиция към български храм не съществува, тази в църквата „Свети Висарион Смоленски“ е най-голямата частна колекция от икони, която е дарена на българска църква. В другите музейни сбирки към храмове в страната иконите са по-скоро показани, докато свещените иконографии в смолянския храм са поставени в музейна среда, обясниха специалисти. В криптата могат да бъдат изложени и следващи икони -дарения, а за уникалната музейна експозиция ще бъде издадена брошура на български, руски, английски и гръцки за посетителите, които безплатно ще могат да я посещават и да се насладят на изключителните образци на старата българска иконопис от 18 и 19 век.

    За храмовия празник на миряните беше раздаден благословен обяд, а тържествата продължиха с фолклорна програма от песни и танци на фолклорен ансамбъл „Родопа“ и тържествения звън на 11-те камбани на храма.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини