От х:

Днес в x:

Прокуратурата иска максимални присъди за тримата сирийци, обвинени в тероризъм

Прокуратурата ще настоява за максимални присъди за тримата сирийски граждани, обвинени в опит за участие в тероризъм, включително против чужда държава. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с обвинението срещу тримата чужденци, опитали се да преминат нелегално българо-турската граница.

Максималните присъди, които могат да получат по това обвинение е 10 години затвор. Искането за максимални присъди се прави с оглед на индивидуалната и генерална превенция, каза Арнаудова в ефира на bTV.

И тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснение, каза още говорителят на главния прокурор.

На неустановена по делото дата през януари 2016 г. сирийците решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), обясниха вчера от прокуратурата.

Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“, открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“, съобщават от прокуратурата.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини