От х:

Днес в x:

Старица се моли за бежанците в трафопост, превърнат в параклис

    „Всички бежанци Бог да ги благослови. Защото и сред тях има добри хора. Моля се и за здравето на всички, да има мир и любов.“ Това каза 75-годишната Елена Георгиева на днешния християнски празник Свети Пантелеймон, подпирайки се на бастуна си на излизане от едноименния параклис в квартал „Славянски“ в Димитровград. Храмът се помещава в бивш трафопост, който през 2009 г. е преобразуван в божия обител за нуждата на живеещите в района. Основоположник на изографисания параклис е покойният д-р Сираков.

    „Свети Пантелеймон е лечител, лекар. Нека даде здраве на всички“, каза и друга димитровградчанка Николинка Йорданова, която беше дошла да се помоли на празника.

    Глава пред Господ склониха десетки миряни, дошли да запалят свещ в малкия храм, който се оказа тесен за всички посетители.

    Рано тази сутрин празничен водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев. За посетителите беше приготвен и казан с фасул.

    По традиция на други християнски празници се дарява месен курбан, но тъй като днес е сряда и е ден за пост, миряните опитаха от вкусното вариво, приготвено за около 4 часа.

    Ива Иванова    

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Св
      Св Мързелан
      9 -2
      12:00, 27 юли 2016
      Абе защо в църквите и параклисите на литийни шествия свети литургии молебени и други ПРОЦЕДУРИ само СТАРЦИ Къде са тия младежи къде ходятне са ли веруищи--------Да сетих се те са в дискотеката
      • Да
        Да
        3 0
        15:33, 27 юли 2016
        Младежите са доста по заети от пенсионерите!!!
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      18 -1
      14:33, 27 юли 2016
      Абе аз ли нещо недоразбирам,ама тия "бежанци" подпалиха Европа.
      Я да се помолим по добре за нашего брата.Малко ли са ни етинагиц/чети обратно/,та и
      чуждите да окумяваме.Аз бих ги погнал като Орбан със сопата и кой от къде е.
    Последни новини