От х:

Днес в x:

26 деца са осиновени за последните шест месеца в България и чужбина

26 са общо осиновените деца за последните шест месеца в България и чужбина. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Анна Конукова, началник на отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” – Варна. По думите ѝ от общия брой деца, 19 са осиновени в България, едно дете е осиновено в самото приемно семейство и 7 са осиновени в чужбина.

Анна Конукова уточни, че причините за изоставяне на дете винаги са различни и индивидуални. „Първото дете, което е осиновено, но осиновителката е починала, роднините не желаят да се грижат за него и се налага приемно семейство. В друг случай, когато родителите са разделени, детето не е припознато от бащата, а майката е заминала в чужбина и роднините не са в състояние да гледат дете в такава ниска възраст, тогава се налага също то да бъде настанено в приемно семейство”, коментира Анна Конукова. Тя допълни, че децата настанени от семейна среда, не са типичните случаи на изоставяне на дете.

„Често пъти мярката се променя, но децата които са от родилно отделение не се връщат предимно в биологичното си семейство. В такива ситуации се предприема следваща мярка, ако майката подпише декларация за съгласие, детето се вписва в регистъра и се осиновява. Ако може да бъде осъществена връзка с нея и тя и не подпише декларация и не се интересува за детето се изчаква 6-месечния срок съгласно семейния кодекс и отново се вписва детето за осиновяване”, отбеляза Конукова.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини