От х:

Днес в x:

Освобождаването на учители в Турция е тревожно

„Смятам, че каквато и да е била политическа коректност не трябва да ни възпира от изразяване на тревога – освобождаването на учители в Турция е тревожно”, заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването на bTV „Тази сутрин”.

„Аз имам политически и дипломатически инстинкт, но последните новини определено са тревожни. Разбирам, че трябва да се овладее ситуацията на въоръжените сили, но когато се отива към правосъдие, към финанси, към образование трябва да се изразява тревога”, допълва Поптодорова.

„Отношенията между Турция и САЩ са много сложен казус. Американците се отнасят внимателно, но големият проблем е и за САЩ, и за НАТО и за Европейския съюз – как да се защити демократичния избор и същевременно това да не бъде за сметка на едно тревожно и нарастващо нарушаване на граждански права”, допълва Поптодорова.

По повод действията на българския посланик в Турция Надежда Нейнски, Поптодорова каза, че е нормално тя да не разговаря по време на преврата. „Особено когато става въпрос за много критична тема, тя не би помогнала и на себе си, на собствената си работа, ако даде оценка на ситуацията”, допълва тя.

„Съседи има всякакви. Все пак сме успяли да се съхраним тук. Ако държавата има собствените си защитни и градивни сили, тя ще съумее да се справи”, допълни Поптодорова.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини